Навіщо зірки щодня п’ють кістковий бульйон — ви будете здивовані його властивостями

Напий замість кави.

Ель Макферсон, Сальма Хайєк та ще десяток знаменитостей приписують кістковому бульйону масу корисних властивостей — від антивікового ефекту до нормалізації травлення, інформує Ukr.Media.

Ми з'ясували, чи є наукові дослідження, що підтверджують ефективність цього "чарівного детокс-еліксиру".

"Замість кави насамперед вранці я п'ю кістковий бульйон з лавандою та лимоном", — розповіла Кайлі Дженнер.

Кістковий бульйон може бути курячим (з кісток курки) або м'ясним (з кісток великої рогатої худоби). Чим довше його варять, тим кориснішим він вважається. Експерти радять залишати його на вогні на 20 годин — за цей час кістки віддають бульйону всі необхідні мікроелементи та велику кількість амінокислот.

Дієтологи кажуть, що такий бульйон зміцнює імунну систему, покращує стан суглобів, шкіри та волосся за рахунок вмісту колагену, зміцнює зуби та кістки завдяки кальцію, магнію та фосфору.

Рецепт

Желатиноподібне "рідке золото", як його називають деякі зірки, можна приготувати власноруч. Знадобиться 2-3 кг кісток, кілька літрів води, 1-2 столові ложки морської солі та трохи яблучного оцту.

Спосіб приготування: помістіть усі інгредієнти в мультиварку, увімкніть її на мінімальну потужність і готуйте протягом 20-24 годин. Якщо готуєте на плиті, то доведеться підливати воду і час від часу знімати жир, після закипання вогонь зменшити до мінімуму.

Краще використовувати суміш різних кісток (суглобів, кісткового мозку тощо). Можна злити перший жирний бульйон, а потім додати більше води та знову варити ще 24 години (суміш вже не буде такою желеподібною, але концентрація поживних речовин та мінералів не зміниться). У класичному рецепті кістки обсмажувати не потрібно — втім, це надасть страві глибини смаку. Те саме стосується додавання овочів та зелені. Можна використовувати цей поживний бульйон як основу для будь-яких супів.

Користь

Зміцнює м'язи, тканини та кістки

Кістковий бульйон — джерело амінокислот, що утворюють білки. Одна чашка бульйону з курячих кісток містить 9 грамів білка, тоді як одна порція бульйону з яловичих кісток — 11 грамів. При цьому амінокислоти в кістковому бульйоні легко засвоюються організмом, допомагаючи "будувати" м'язи, тканини та кістки.

Покращує волосся, шкіру та нігті

Кістковий бульйон також містить колаген — білок, з якого складаються структурні та сполучні тканини (шкіра, кістки, м'язи, сухожилля та зв'язки). Огляд показав, що шкіра жінок, які приймали колаген протягом трьох місяців, ставала більш пружною, еластичною та зволоженою.

Захищає кістки та суглоби

Колаген та кальцій також захищають суглоби від старіння. Тому кістковий бульйон може бути корисним людям із захворюваннями кісток та суглобів.

Допомагає при проблемах із травленням

Кістковий бульйон — джерело глутаміну, амінокислоти, яка покращує травлення та здоров'я кишечника.

Сприяє зниженню ваги

Кістковий бульйон містить мало вуглеводів та калорій (в одній порції всього 40 калорій).

Експерти радять вживати кістковий бульйон у помірних кількостях — близько однієї чашки на день. При цьому лікарі рекомендують не пити його за наявності каменів у нирках, загострення артриту через наявність у його складі пуринових сполук. Якщо ви хочете ввести кістковий бульйон у свій раціон на щоденній основі, не буде зайвої консультації з фахівцем.

Зіркові шанувальниці

Зірка "Великої маленької брехні" Шейлін Вудлі сказала, що дотримується палеолітичної дієти, основні продукти якої — водорості, квашена капуста та кістковий бульйон. Актриса вважає, що ця страва корисна для людей, які страждають від синдрому дірявого кишечника (це стан підвищеної проникності стінок кишечника, при якій у кров проникають бактерії і частинки перетравленої їжі).

Дослідження, опубліковане в науковому журналі, показало, що низький рівень колагену пов'язаний із запальними захворюваннями кишківника. Своєю чергою, інше дослідження довело, що таннат желатину (компонент кісткового бульйону) може бути ефективним засобом для лікування запальних захворювань кишківника.

В інтерв'ю Сальма Хайєк теж казала про кістковий бульйон: "Береш купу коров'ячих кісток і повільно вариш їх багато годин". За словами актриси, зберегти красу та молодість шкіри їй допомагають два продукти: кістковий бульйон та екстракт кори мімози.

Але чи правда, що кістковий бульйон — відмінний антивіковий засіб? Дерматолог з Нью-Йорка Дебра Джаліман розповіла, що поживні речовини в кістковому бульйоні можуть зробити нашу шкіру гладкішою і стимулювати вироблення колагену, запаси якого починають скорочуватися вже після 25 років.

Відома ЗОЖ-просвітниця Гвінет Пелтроу присвятила кістковому бульйону цілу статтю на своєму сайті. Актриса розробила власний п'ятиденний план детоксикації, який включає безліч свіжих інгредієнтів і напій з кісткового бульйону на сніданок. При цьому жодних рафінованих та молочних продуктів, а також пасльонових овочів (помідорів, картоплі, болгарського перцю, баклажанів).

За словами лікаря-натуропата та автора бестселерів доктора Келліанн Петруччі, кістковий бульйон входить до десятки найкращих продуктів для очищення печінки.

З Гвінет Пелтроу згодна і Холлі Беррі, яка називає кістковий бульйон своєю секретною антивіковою зброєю. Проведене дослідження виявило тісний зв'язок між колагеном, основним компонентом кісткового бульйону, та регенерацією волосяних фолікулів, випаданням волосся та шкірними захворюваннями. Кістковий бульйон — це не чистий колаген, але він може бути корисним як доповнення до збалансованого харчування.

Голді Хоун ще одна знаменитість, яка, як ви вже здогадалися, регулярно п'є кістковий бульйон. Але її рецепт не такий простий. Актриса готує в мультиварці повністю курячі ніжки.

Як і її сестра Кайлі, Кортні Кардаш'ян також включає кістковий бульйон у свій раціон. В той час, як деякі вважають за краще пити його відразу після пробудження замість звичної кави або чаю, зірка п'є смузі на його основі після ранкового тренування. Вона змішує банан, кістковий бульйон, олії жирних кислот, органічне мигдальне молоко та синьо-зелені водорості.

Дієтологи схвалюють таку звичку і кажуть, що пити кістковий бульйон після тренування корисно, оскільки він містить відносно велику кількість білка (від 12 до 30 грамів на чашку). Більше, ніж у молоці, яйцях чи деяких видах йогурту. Середньодобова норма білка — близько 60 грамів, тому невелика кількість бульйону щодня допоможе збільшити м'язову масу.

А чи може кістковий бульйон допомогти схуднути? Якщо вірити Марку Волбергу, то так. Акторові вдалося скинути п'ять кілограмів за п'ять днів завдяки цій страві. В інтерв'ю він заявив, що нічого не їв, крім кісткового бульйону.

Источник