Виникла нова загроза для глобального економічного зростання » Экономика | Ekonomist

Влітку про стагфляцію багато говорили: темпи зростання сповільнилися, інфляція залишалася стійкою. Однак після того, як у листопаді в США було ухвалено рішення про скорочення темпів викупу облігацій (тейперинг), стагфляція стала лише одним із можливих тривожних сценаріїв, але далеко не головним побоюванням інвесторів на ринку.

Водночас цей ризик заслуговує на окрему увагу, оскільки багато залежить від того, якою буде структура інфляції і які драйвери попиту та пропозиції домінуватимуть у середньостроковій перспективі.

Каталізатори стагфляції

Слабкі показники ринку праці. Вони спонукають інфляційне зростання заробітної плати залучення нових співробітників на робочі місця.
Ціни на сировину залишаються високими у довгостроковій перспективі.
Інфляційні очікування зростають і призводять до циклічної інфляції.
Зростання цін на енергоносії та податок на вуглекислий газ означають зростання витрат.

Новий штам Omicron може викликати хвилю обмежень, закриття заводів чи кордонів. Проте, поки що ринки не відображають розвитку такого сценарію. На це є декілька причин:

Високий рівень вакцинації в Азії збільшує мобільність, виробництво у В’єтнамі та Таїланді налагоджується.
Відновлення автопрому, який значно знизив обсяги виробництва у Японії, Кореї та інших країнах.
Споживачі витрачають більше за рахунок залишкових заощаджень.
Високі ціни не обмежують виробництво. Під час контрциклічної інфляції зростання цін негативно впливає на виробничу активність. Зараз індекс цін ISM зростає, але активність залишається незмінною.

Проте, фактори, які могли б спровокувати стагфляцію, присутні:

Слабкий ринок праці та циклічні процеси після виходу з кризи.
У своїх прогнозах економісти посилаються на перше за півроку зростання обсягів запасів товарів у жовтні, однак воно більше пов’язане зі святковим сезоном і не говорить про стійке відновлення.
Сектор послуг покращився у жовтні, проте уряди починають вводити нові обмеження у зв’язку з Omicron (Італія, Австрія).
Якщо позитивна кореляція між дохідністю акцій та облігацій зберігатиметься протягом тривалого часу, портфелі інвесторів стануть ризикованішими

Источник