Українська діаспора закликає Міжнародний валютний фонд відмовитися від вимоги про підвищення ціни на газ для населення України

Ціни на газ.

Українська діаспора закликає МВФ не наполягати на ппідвищенні цін на газ для населення України. Про це йдеться в листі президента Світового конгресу українців Євгенія Чолія директору-розпоряднику МВФ Крістін Лагард, інформує Ukr.Media.

"СКУ закликає МВФ відмовитися від підвищення цін на газ для населення, як передумови виділення Україні наступного фінансового траншу", — зазначає Чолій.

На його переконання, підвищення тарифів буде мати негативний вплив на добробут українців і не сприяти стабілізації ситуації в країні.

"Загроза для і без того хиткої соціально-економічної ситуації в Україні піде на шкоду макроекономічної стабільності країни. При цих умовах, відмова в наданні наступного траншу МВФ буде мати негативний вплив та створить економічну невизначеність", — наголосив президент СКУ.

Натомість, продовження фінансової підтримки МВФ "полегшить впровадження подальших реформ, вигідних народу України і забезпечить більш швидке зростання ВВП".

"Україна і надалі буде потребувати підтримки міжнародного співтовариства, поки системні реформи, початок яким було покладено протягом кількох останніх років, не почнуть приносити видимі переваги економіці", — зазначив Чолій.

Він також звернув увагу директора-розпорядника МВФ на велику кількість успішно втілених Україною реформ. "Незважаючи на тривалу російську агресію і викликані нею економічні труднощі, Україна втілює амбітний план реформ, намагаючись запобігти подальшому зниженню стандартів життя населення. Багато з цих реформ, які включали і підтримку міжнародних фінансових інституцій, були дуже успішними", — підсумував президент СКУ.

Як повідомлялося, 19 червня директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард озвучила умови для завершення нинішнього перегляду програми МВФ і отримання траншу в розмірі 1,9 млрд дол. За її словами, критично важливим є виконання умов щодо ціни на газ. А також — внесення правки в прийнятий нещодавно закон про Вищий антикорупційний суд (Верховна Рада прийняла цю поправку 12 липня) і дотримання граничного дефіциту держбюджету.

У той же час в уряді заявляють, що українська сторона запропонувала МВФ вже, щонайменше, вісім варіантів зміни формули ціни на газ, ні один з них МВФ не задовольнив.