«Бавовна» шириться: як росіяни захищатимуть свої аеропорти — Події

"Бавовна" шириться: як росіяни захищатимуть свої аеропорти - Події

Фото: Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Атака безпілотників по російських військових аеродромах показала, що їхня ППО не справляється зі своєю роботою, що, можливо, вже з’явилися українські розробки, здатні подолати великі відстані, а головне, здобуто чергову моральну перемогу над противником.

Яких заходів вживе Росія, щоб захистити свої аеродроми? І справді, чи були це українські безпілотники?

У понеділок сталися вибухи на двох російських військових аеродромах: «Дягілєво» в Рязанській області та «Енгельс» у Саратовської області».

Російські об’єкти беззахисні

«Вранці 5 грудня київським режимом з метою виведення з ладу російських літаків дальньої авіації були здійснені спроби завдання ударів реактивними безпілотними літальними апаратами радянського виробництва по військових аеродромах «Дягілєво» в Рязанській області та «Енгельс» у Саратовській області», — заявили у міноборони Росії. До вечора у відомстві вже уточнили, що аеродроми атакували українські безпілотники.

А наступного дня, 6 грудня, в Росії заявили про атаку невідомим безпілотником аеродрому «Халіно» в Курську, внаслідок чого спалахнув нафтонакопичувач. Цього ж дня у Брянській області Росії заявили про атаку дронів на комбінат «Слава», який знаходиться за 80 кілометрів від кордону з Україною.

Удар припав прямо в серце стратегічної авіації РФ. «Енгельс-2» — військова авіабаза російських стратегічних бомбардувальників, розташована за 14 км на схід від Саратова. Аеродром має злітно-посадкову смугу завдовжки 3500 метрів. На базі розташовуються два важкі бомбардувальні авіаполки, на озброєнні яких стоять стратегічні ракетоносці Ту-160М і Ту-95МС, здатні нести ядерну зброю. Літаки, що базуються на авіабазі в «Енгельсі», регулярно завдають ударів крилатими ракетами по Україні, їхньою метою переважно стають об’єкти енергетики.

Аеродром «Халіно» («Курськ-Східний») знаходиться на східній околиці Курська. З початку повномасштабного вторгнення РФ до України він закритий для цивільних польотів і використовується для базування російських винищувачів. На «Курськ-Східному» дислокується 14-й гвардійський винищувальний авіаційний полк РФ. До його складу переважно входять багатоцільові винищувачі Су-30СМ.

Чим могли завдати удару

Від «Енгельса» до лінії фронту в Україні – близько 800 кілометрів, від «Дягілєва» – близько 600. До останнього часу було відомо, що на озброєнні ЗСУ не було засобів ураження такої дальності.

Але днями український концерн «Укроборонпром» повідомив, що завершує розробку ударного безпілотника з дальністю польоту 1000 км та вагою бойової частини 75 кг.

«Після того як ми успішно випробуємо безпілотник під дією РЕБ (засобів радіоелектронної боротьби), ми сподіваємося, що зможемо побачити його у бойовому застосуванні. Обіцяли до кінця цього року — намагаємося обіцянки дотриматися», — сказала прессекретар «Укроборонпрому» Наталія Сад..

Також військові експерти не відкидають, що удар міг завдаватися з БПЛА ще радянського зразка «Стриж». Ту-141 «Стриж» на борту може мати до 150 кг корисного навантаження та з дальністю польоту до 1000 км. Російські ЗМІ також повідомляють, що сьогоднішнього удару по летовищу «Енгельс» міг завдати радянський БПЛА Ту-141 «Стриж», який «безперешкодно подолав майже 650 км над територією РФ».

— Офіційно у нас на озброєнні немає таких БПЛА, які б діставали на такі відстані. Але це не означає, що ми не можемо використовувати нові розробки. В Україні вже анонсували розробку далекобійних безпілотників. То чому б це не могли бути й вони? Звичайно, це могла бути і наземна диверсія, але дуже далеко посилати туди диверсійну групу. Якщо у нас і справді з’явилися такі БПЛА, ми вже можемо вибірково атакувати об’єкти на російській території. Стратегічної переваги у війні вони не дадуть, але можуть стати додатковим засобом тиску на Росію, – прокоментував ситуацію «КП в Україні» військовий експерт Сергій Грабський.

Росії доведеться ховати свої бомбардувальники

Удар по таких аеродромах – виклик для російської системи ППО. Тепер вони мають наразі думати, де тепер їм базувати свою стратегічну авіацію. Росії доведеться посилювати ППО на всіх потенційно вразливих об’єктах, а це стане додатковим навантаженням на оборонну промисловість. Росія веде повномасштабну війну, і засоби протиповітряної оборони потрібні російській армії не лише у тилу, а й на фронті.

Тому Росія може перекинути частину своїх стратегічних бомбардувальників на бази на півночі країни. Але ж тоді їм доведеться літати більшу відстань до районів пусків. Час виконання завдань збільшиться, а разом із ним і використання моторесурсу. Політ стратегічного ракетоносія – це дуже дорого. І не так багато ресурсу в цих літаків.

«Росія, ймовірно, відреагує на атаки тимчасовим переміщенням бомбардувальників на аеродроми розведення. Російське командування намагатиметься виявити та накласти суворі санкції на російських офіцерів, які вважаються відповідальними за допущення інциденту», — припустили у військовій розвідці Британії.

Світ: Україна має право

У Євросоюзі вже заявили, що наша країна має повне право на оборону у незаконній агресивній війні. «Україна веде правомірну оборонну війну», — заявив прессекретар зовнішньополітичної служби ЄС Пітер Стано. Він зазначив, що на Україну було здійснено жорстоку та злочинну атаку, тому вона має всі права, які закріплені у міжнародному законодавстві, щоб захистити себе від цієї агресії, а також своїх людей і свою територію.

Британська розвідка повідомляє, що атаки на аеродроми в Саратовській області стали одним із найбільших провалів у російській обороні з початку повномасштабного вторгнення РФ до України. Ці військові об’єкти розташовані набагато глибше в тилу Росії, ніж ті, які зазнавали ударів раніше.

Це основна оперативна база російської авіації дальньої дії на заході РФ, де базується понад 30 важких бомбардувальників. Вони здатні нести ядерні заряди, а також часто використовувалися для запуску звичайних крилатих ракет по Україні.

Видання The New York Times пише, що вибухи 5 грудня на російських авіабазах «Дягілєво» під Рязанню та «Енгельс» під Саратовом справді були результатами ударів безпілотниками. Причому БПЛА були запущені з території України, що стало найзухвалішою її атакою.

Аналітики переконані, що за допомогою таких вибухів Україна вирішила показати, що готова атакувати глибокий російський тил. До того ж подібна атака безпілотниками стала чудовою демонстрацією можливостей ЗСУ вражати цілі ворога на дуже великій відстані.

«Удари сигналізували про нову готовність Києва вести бій із базами в серці Росії, підвищуючи ставки у війні, і вперше продемонстрували здатність атакувати на такій великій відстані», — пише видання.

Не варто розслаблятися

Але навіть після вибухів на аеродромах 5 грудня у Росії все ще залишається достатньо літаків стратегічної авіації, тому нові ракетні удари по Україні цілком можливі.

Спікер Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат нагадав, що у ворога є не лише Ту-95, але й Ту-160.

«Один літак Ту-95 може від восьми ракет нести, і їх в РФ ще досить багато. Йдеться про десятки, тому говорити, що вони не зможуть завдавати ударів, теж не можна. Аеродром великий, збитки самому аеродрому, гадаю, мінімальні. Але  для них це сигнал тривожний», — зазначив Ігнат.

Джерело