Чому одним дістається все, а іншим — нічого: Що таке удача і як вона впливає на поведінку людини

Вірити тільки в волю випадку або повністю заперечувати її — не найкраща позиція.

Напевно кожен з нас задавався питанням про справедливість розподілу життєвих благ. Чому одним завжди дістається все, а іншим — нічого? Або менше, ніж вони могли б отримати. І, звичайно, відповідь часто така: нам просто не пощастило. "Вони щасливчики, а я невдаха". Але хіба справа тільки у вдалому збігу обставин, знаходженні в потрібному місці в потрібний час? Для деяких це далеко не так. Хоч обставини складаються в їх користь, але все-таки хороший результат може бути показником працьовитості і вірно виконаної роботи як над собою, так і над своїм життям, інформує Ukr.Media.

Ці два фактори — везіння і праця, нерозривно пов'язані між собою, навіть якщо люди схильні це заперечувати. Десь переважує перший, десь — другий. Однак суть в тому, що, заперечуючи даний факт, люди навіть не помічають, як везіння формує їх поведінку, а також впливає на моральний стан.

Успіх і заперечення удачі

Ми знаємо відомих людей, які в цьому житті домоглися багато чого, попри не найсприятливіші умови. Комусь, щоб зробити собі ім'я, доводилося пробиватися з самих низів, щоб просунути свій винахід доводилося оббивати пороги різних компаній в пошуках інвестора і людини, яка повірить в них.

Ми віддаємо цим людям належне, але не можемо повністю заперечувати роль щасливого випадку. Але, зазвичай, мало хто з них зізнається в тому, що йому пощастило. Або відведе цьому занадто маленьку роль.

Успішні люди найменше люблять, коли їх називають щасливчиками. Удачу вони всіляко заперечують, зміщуючи акцент тільки на свої достоїнства. Отже, можна зробити висновок, що успіх робить людину більш агресивною. Саме незначна згадка щасливого випадку дратує їх. Визнання удачі для них рівносильно втраті контролю над ситуацією. Плюс до всього домішується почуття обов'язку перед кимось, а їм це не подобається, так як вони вважають, що повинні дякувати тільки себе. Також при запереченні удачі почуття тривожності і можливої депресії при будь-якому провалі зростає, що негативно позначається на психологічному здоров'ї цих людей.

Але є у такої позиції і свої плюси. Наприклад, незважаючи на переживання при невдалому результаті справи, у цих людей добре розвинене почуття відповідальності, самоповаги, вміння вибудовувати логічні зв'язки. Вони вважають, що все залежить тільки від них самих, що, звичайно, впливає на їх успішність. Тому заперечення удачі — не такий поганий спосіб, щоб досягти якихось висот. Але це може коштувати вам здоров'я.

Прийняття випадку

Але якщо є ті, хто вплив випадку на своє життя заперечує, то знаходяться і ті, хто приймає його повністю і беззастережно. Тут теж є свої плюси і мінуси. Користь такої моделі поведінки здебільшого сприятливо позначається на ментальному здоров'ї людини. Той, хто довіряє своє життя волі випадку, більш терпимий до провалів. Адже, якщо щось не вдалося, це означає, що їм всього лише не пощастило. На цьому, мабуть, плюси закінчуються.

Всі мінуси перетікають в поведінку цих людей. Вони часто безвідповідальні, аморфні і безвольні. У них немає чіткого плану дій, немає ясного погляду на світ, адже він повністю підпорядкований фаталізму. Але хотілося б подивитися на них і їх віру в вирішеність, коли їм на голову одна за одною посиплються неприємності. Якщо в поодиноких випадках вони поставляться до провалів досить стоїчно або байдуже, ніяк не турбуючи свою нервову систему, то тут вони запросто можуть потонути в болоті своєї невдачливості. Все тому, що потрібно вміти розділяти волю випадку і обставини, на які ви можете вплинути самостійно.

Удача та обставини

Річ у тім, що і ті, хто повністю заперечує місце для вдалого випадку, і ті, хто, навпаки, цілком приймає його, не вміють розділяти везіння і обставини. Для перших існує тільки друге, а для других — перше. Спробуємо розглянути їх взаємозв'язок на простих прикладах. Ми не можемо вибирати, ким, де, в який час, в якій сім'ї і з яким кольором шкіри нам народитися. Ми з'являємося на світ вже з певним генетичним набором і рисами, які передаються нам у спадок. І наше дитинство, наш добробут не залежить від нас.

Візьмемо для прикладу Америку 20 століття. Як відомо, у чорношкірих людей в цій країні завжди було важке становище. Їх продовжували пригнічувати, хоч рабство і скасували. Їх права були обмежені, через що можливість жити як звичайні люди була відсутня. У зв'язку з таким становищем чи можна вважати невезінням те, що людина народилася темношкірою? Можна. Але проходить час — підростає Мартін Лютер Кінг, який став основоположником боротьби чорношкірих за рівноправність. Чи удача це? Для чорного населення — так. Для Лютера — використання обставин (політики, економіки, соціального стану) для досягнення своїх цілей.

Інший приклад. Людина народилася в забезпеченій сім'ї. Коли вона подорослішала, батьки допомагають їй відкрити свій бізнес, спонсоруючи перші кроки. Незабаром витрати виправдовують себе, справа починає приносити стабільний і високий дохід. Отже, людина не може заперечувати факт того, що їй пощастило народитися в такій сім'ї. Але створення певного продукту, який має попит і приносить прибуток, вміння грамотно вести бізнес, правильно розставляти пріоритети — це підпорядкування собі обставин навколо. Але, зазвичай, успішні люди будуть заперечувати своє везіння, перетягуючи ковдру на себе і завдяки тільки своїм вмінням і освіті, яке, до речі, їм знову-таки дали батьки, що теж є великою удачею.

Тому, висновок тут напрошується тільки один. Щоб зберегти баланс і в житті, і в своїй нервовій системі, людині необхідно вміти знаходити цю золоту середину між везінням і обставинами. Ухилятися тільки в одну сторону не варто.

Источник