В ЄС досягли ключової угоди з реформування системи торгівлі викидами парникових газів

Європейський парламент та уряди країн-членів ЄС досягли домовленості щодо реформування системи торгівлі викидами (ETS) для подальшого скорочення викидів промисловістю та збільшення інвестицій в екологічно безпечні технології.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту, передає Укрінформ.

Зокрема, учасники переговорів після понад 24 годин напружених дебатів домовилися, що викиди в рамках ETS мають бути скорочені на 62% до 2030 року в порівнянні з показником 2005 року, що більше попереднього цільового показника в 43%.

Одним із найважливіших положень угоди є поступове скасування чинних «безкоштовних квот» для галузей промисловості з високим попитом на енергію, такими як виробники сталі й цементу. У 2026 році безкоштовні квоти будуть скорочені на 2,5%, у 2027 – на 5%, 2028 – ще на 10% і врешті-решт у 2034 році повністю ліквідовані.

Торгівля викидами буде поступово розширена на сектор морських перевезень, внутрішньоєвропейські рейси та установки для спалювання побутових відходів.

При цьому, так званий «прикордонний податок на викиди вуглецю», який накладає екологічні стандарти на імпорт товарів до ЄС на основі викидів вуглецю, пов’язаних із їхнім виробництвом, повинен компенсувати скорочення безкоштовних квот і дозволити промисловості конкурувати з більшими забруднювачами-конкурентами поза ЄС.

Угода також має на меті з 2027 року зобов’язати домогосподарства платити за викиди, пов’язані з опаленням житла викопним паливом і газом. Проте впровадження цього положення може бути відкладено на один рік, якщо ціни на енергоносії будуть занадто високими.

З метою допомогти вразливим домогосподарствам і підприємствам пережити кризу цін на енергоносії також передбачається створення Соціального кліматичного фонду.

Більше коштів Євросоюз має намір виділити на інноваційні технології та модернізацію енергетичної системи. Для цього передбачається збільшення розмірів Інноваційного фонду ЄС та зобов’язання для держав-членів Євросоюзу направляти всі отримані від продажу квот у рамках ETS кошти на діяльність, пов’язану з протидією змінам клімату.

Фото: akcent.org.ua 

Источник