Найпоширеніші ознаки того, що вашому здоров’ю шкодить пліснява

Зрозуміти, що у вас вдома є пліснява можна за кількома ознаками.

Відомо, що наявність в екосистемі чорних форм цвілі дуже важлива. Проте у оселі людини це загрожує серйозними наслідками, небезпечними для здоров'я. До того ж вона руйнує меблі, стелі, підлоги, стіни. Найголовніше — цвіль розмножується, вивільняючи пори, які абсолютно непомітні. Ви цього навіть не відчуєте. Тому зараз ми перерахуємо ознаки, за якими можна зрозуміти, що у вашій домівці є цвіль, інформує Ukr.Media.

Біль у м'язах

Це один із тривожних дзвіночків, які сигналізують про те, що цвіль вже почала впливати на ваше здоров'я.

М'язовий біль може з'явитися у будь-якому місці. Можливе виникнення судом і різких, інтенсивних поколювань.

Оніміння

Чи буває таке, що якась кінцівка (рука або нога) починає затерпати? Чи, можливо, вас турбують поколювання і посмикування? Можливо, цвіль вже почала впливати на ваш організм.

Депресія і перепади настрою

Між цвіллю, домашньою вогкістю і симптомами пригніченості вченим вдалося виявити певний зв'язок. Втім, не дивно, чому людина, що живе за неприйнятних умов, страждає на депресію.

Зменшити стресові симптоми можна, поліпшивши якість повітря. Потрібно хоча б звести до мінімуму кількість джерел вологи вдома, розставити якомога більше кімнатних рослин і регулярно вмикати кондиціонер для підтримання циркуляції повітря.

Проблеми з ШКТ

Поганий апетит, діарея, нудота, біль у шлунку — додаткові тривожні симптоми. Часто вони призводять до того, що людина починає дуже мало їсти або й зовсім припиняє повноцінно харчуватися.

Підсумком стає стрімке схуднення. Але потім нерідко настає період "заїдання стресу", через що маса тіла повертається, і часто із зайвими кілограмами.

Проблеми з легенями та з диханням

Гіперчутливий пневмоніт, астма, алергічний риніт, синусит — ці і багато інших захворювань дихальної системи може спровокувати цвіль. А точніше те, що людина постійно її вдихає.

Якщо вона живе в оточенні цвілевих випарів, то їй стає важко дихати. Потім виникають кашель, відчуття нестачі повітря.

Може розвинутися і алергія. Проявляється вона свербінням у носі, закладеністю, нежитем, сльозотечею і чханням.

А деякі види цвілі і зовсім можуть викликати розвиток серйозних інфекцій та подальше рубцювання у легенях. Якщо, наприклад, астматик вдихатиме спори аспергіл, то у нього з найбільшою ймовірністю розвинеться алергічний бронхолегеневий аспергільоз.

Головний біль

Симптом, зазвичай, доповнюються високою чутливістю, розмитим зором, свербінням і почервонінням очей. Все через те, що організми деяких людей сприймають цвіль як алерген. У результаті імунна система починає працювати більш активно, щоб забезпечити належний захист.

Таким людям рекомендується звернутися до лікаря, якщо сукупність симптомів нагадує сінну лихоманку, що супроводжується мігренню.

Інші ознаки

Висока ймовірність того, що цвіль отруює вам життя, якщо ви помічаєте у себе такі симптоми:

  • поганий запах з рота без будь-якого приводу;
  • нежить, сльозотеча і висипання на шкірі;
  • закладеність носа, ангіна та часті застуди;
  • постійна втома, ви миттєво стомлюєтеся, чим би не займалися;
  • проблеми із випорожненням: діарею або запори;
  • біль у суглобах, ломота;
  • проблеми зі сном, знервованість;
  • мішки і темні кола під очима;
  • металевий присмак у роті;
  • помутніння свідомості.

Важливо нагадати, що до впливу домашньої цвілі більше схильні люди, які страждають на дихальні, гематологічні та імунні захворювання. Їх організми ослаблені, а тому більш чутливі.

Цвіль — це серйозна проблема. Не можна допустити, щоб нею "обріс" весь будинок. Потрібно радикально вирішувати проблему — деякі люди навіть міняють житло.

Але до такого краще не вдаватися. Просто обробляйте приміщення спеціальними засобами від плісняви, а заражені нею речі викидайте. І не забувайте регулярно провітрювати будинок та просушувати вологі місця.

Источник