Корисні звички які здаються звичками ледарів, але насправді дозволяють встигати більше

Звички які лише здаються проявами ліні.

Деякі люди допізна засиджуються на роботі в будні й позбавляють себе можливості виспатися у вихідні, щоб зробити якомога більше всього. Але в підсумку їх продуктивність лише знижується, тому що організм перевтомлюється через відсутність повноцінного відпочинку, інформує Ukr.Media.

Письменник Скотт Янг вибрав сім дій, які здаються звичками ледарів, але насправді дозволяють встигати більше.

Досить довго спати

Ентузіасти продуктивності зробили раннє пробудження фетишем. Прокидатися о сьомій ранку вже недостатньо. Потрібно вставати в шість, п'ять або навіть у половину п'ятого ранку.

У всіх нас різний від природи режими сну, тому для когось раннє пробудження дійсно корисно. Але багатьох інших воно змушує входити в неприродний ритм, який веде до зменшення кількості сну.

Сон — типовий приклад діяльності, який видається "ліньтяйским" заняттям, але при цьому збільшує продуктивність. Сон зміцнює пам'ять, покращує когнітивні здібності та настрій, а його відсутність згубно позначається на організмі. Багато людей, які регулярно недосипають, вважають, що адаптувалися до цього, але насправді їх когнітивна діяльність продовжує погіршуватися. Так що хороший сон допомагає краще працювати.

Здійснювати довгі прогулянки заради роздумів

Ще один наслідок знецінення невидимої частини роботи — нехтування часом для роздумів. Оскільки людям не очевидно, про що ми думаємо, часто буває так, що ті, хто дивиться в небо або «робить перерву», сприймаються як нероби.

По правді кажучи, довгі прогулянки заради роздумів є одним з найбільш продуктивних занять. Альберт Ейнштейн, розробляючи загальну теорію відносності, багато розмірковував під час своїх довгих прогулянок. Якби замість цього він постійно публікував посередні статті, щоб створити враження зайнятості, наше розуміння всесвіту було б куди більш убогим.

Базікати з колегами про роботу

У книзі «Загадка розуму» дослідники Хьюго Мерсьє і Ден Спербер стверджують, що люди ще не еволюціонували до тієї стадії, на якій можна міркувати про ситуації в самоті. Наші навички дедукції, логіки та спостереження були розвинені, щоб вигравати суперечки, а не визначати правду.

Це означає, що при обмірковуванні проблеми поодинці набагато важче знайти правильне рішення. А поруч зі співрозмовником ви будете використовувати здібності свого розуму так, як це і було задумано. В результаті, багато ідей, до яких було неможливо додуматися наодинці з собою, стають очевидними при взаємодії.

Звичайно, спілкування не завжди призводить до продуктивних проривів. Однак, виділення часу на обговорення проблем з колегами рідко буває марним.

Спати вдень

Іноді вдень доводиться долати дрімоту, ледь просуваючись у роботі. У цьому випадку денний сон треба розглядати як ключ до продуктивності, а не як прояв ліні.

Складність денного сну полягає в тому, що ви можете заснути надовго і після пробудження відчувати себе розбитими (не кажучи вже про втрати часу). Таким чином, якщо у вас є можливість подрімати, скористайтесь трюком з ложкою. Візьміть в руку, що висить над підлогою, ложку — якщо ви занадто глибоко зануритися в сон, м'язи розслабляться, ложка впаде на підлогу, і звук від цього вас розбудить.

«Кавовий сон», коли перед коротким денним сном ви п'єте каву, також може продовжити бадьорість. Ця комбінація працює особливо добре, тому що аденозин, який викликає сонливість, видаляється з рецепторів після сну, і звільнені рецептори можна «закупорити» кофеїном, щоб ви не дрімали на ходу.

Сказати ні, більшості справ

«Якщо вам треба щось зробити, доручіть це зайнятій людині», — свідчить стара приказка. Мені здається, що в ній є прихований сенс. Зайняті люди — це ті, кому найважче сказати ні тим, хто потребує їх часу. Ось чому вони зайняті.

Мені подобається підхід нобелівського лауреата Річарда Фейнмана. Фізика — це важка робота. Фейнман зазначав: «Щоб зробити дійсно гарну роботу в галузі фізики, потрібні абсолютно конкретні відрізки часу». Що він придумав, щоб інші люди не відволікали його від науки? Навіяв їм, що він ледачий і безвідповідальний.

«Я придумав ще один міф про себе — що я безвідповідальний. Я всім кажу, що нічого не роблю. Якщо хто-небудь попросить мене побути у складі комісії, щоб подбати про допуск, то відповідь буде: "Ні, я безвідповідальний"", — розповідав Фейнман.

Продуктивність означає не робити більше, а отримувати максимум від своїх дій.

Регулярно йти у відпустку

«Якщо вам подобається те, що ви робите, то кожен день — це відпустка». У теорії це звучить чудово, але на практиці виявляється зовсім не так. Навіть якщо ви любите свою роботу, важливо регулярно звільнятися від неї та фокусуватися на чомусь іншому. Це допоможе позбутися від повсякденних звичок, які утримують вас в робочому режимі.

В дискусії про подорожі між журналістом Езрою Клейном і економістом Тайлером Коуеном, Клейн відзначив, що часто відчуває себе виснаженим після поїздок. Коуен відповів на це, що він може багато подорожувати, тому що відноситься до поїздок з серйозністю, з якою більшість людей ставиться до роботи. Він бачить у відпустці не можливість відпочити, а можливість дізнатися щось нове.

Я згоден з Коуеном. Подорож не єдиний спосіб розширити кругозір, але регулярне відвідування чогось нового вкрай важливо для особистого розвитку. Рутина з часом починає заважати вам знаходити нові креативні рішення. Бачити та відкривати для себе нові речі важливо, щоб не втратити гнучкість в думках і діях.

Відмовлятися від неприємної роботи

Іноді старанні та продуктивні співробітники досягають найменших результатів. Річ у тім, що їх терпимість до важкої монотонної роботи заважає їм піти з місця, яке не приносить задоволення.

Майже всі люди, які досягли чогось значущого, займалися важливою і приємною для них справою. Певно, так було не весь час, але трата багатьох років на принципово невідповідну роботу рідко є рецептом успіху. А щоб знайти дійсно улюблене заняття, іноді спочатку потрібно відмовитися від ненависного.

Источник