Ви відчуваєте себе білкою в колесі? Ми розповімо вам як вибратися з такого темпу життя і стати людиною

Колесо, яке ми не вибирали.

«Кручусь 24 години, як білка в колесі, а толку нуль». Ті, хто вимовляє таку фразу, часто добре заробляють, а їх сім'ї багато хто вважає зразково-показовими, інформує Ukr.Media. Значить, все-таки результат є? Тоді чому ж ці люди виглядають такими втомленими та нещасними?

Своє чуже колесо

Що люди мають на увазі під «толком», якого їм не приносять всі їхні величезні зусилля? Відповідь проста — втрата себе і власного «я» в гонитві за цілями, які давно вже втратили свою актуальність, або ніколи не були важливі по-справжньому.

Що таке «білка в колесі»?

Звірок стрибає в поставлену перед ним іграшку — і починає крутитися. Білці не потрібне колесо — воно потрібне тому, хто його встановив

Так і з людьми: ключовою причиною того, що великі зусилля не приносять нам задоволення, є те, що ми стрибнули в установку, яка ніколи не була нашою.

Потрібно відповідати?

У всіх у нас в голові є якісь образи, яких ми прагнемо відповідати.

«Синдром відмінника» змушує людину робити все лише ідеально — в результаті до 40 років вона виявляє себе в кріслі і на межі нервового зриву.

В дитинстві вчили, що головне — це успіх і соціальний статус. І ось ви досягли у бізнесі все, що тільки можна, і з сумом розумієте, що він абсолютно ні до чого, причому вже років п'ять.

Чи хоче жінка, прийшовши додому з роботи, прибирати квартиру до блиску — чи цю необхідність вселили їй ззовні, намагаючись прищепити образ «ідеальної дружини»? Потрібно залишатися на своїй роботі, навіть якщо вранці туди не несуть ноги?

Що з наших соціальних ролей і масок — ми самі?

Чесна відповідь на такі питання дуже важлива. Вона показує, чи керуємо ми своїм життям самі — чи передали цю важливу справу на аутсорсинг обставинам, соціальним нормам, сприйнятих колись установок.

Звідси й береться втома: адже щоб відповідати чужим, а не власним критеріям, йде вдвічі більше енергії — частина на самі дії, а частина — на те, щоб утримати себе у звичній колії, переконати себе, що все йде за планом і як треба.

Виснаження — цілком закономірний результат.

Піти й повернутися

Але зважитися вискочити з колії та почати все з нуля, не так-то просто.

В людині біологічно закладений страх невідомості.

Він допоміг її вижити в ті часи, коли вибратися з печери за межі кола вогню майже стовідсотково означала ймовірність бути з'їденим шаблезубим тигром.

Крім того, організм завжди прагне до економії енергії — а її в нових обставинах завжди витрачається більше, ніж при заняттях чимось звичним.

Опір змінам в крові у кожного з нас.

Але якщо ви відчуваєте себе білкою в колесі, саме час включити свою людську частину і знайти причини, по яких неминучі труднощі нового життя стануть цілком адекватною платою за майбутні бонуси від неї.

А коли ці причини будуть знайдені — вольовим рішенням вискочити з колеса і всіма силами утримувати себе від спокуси повернутися в нього таке звичне і таке вимотувальне кружляння.

Ця спокуса буде особливо сильно переслідувати вас перший час і в моменти невдач — а вони обов'язково будуть, яким би не був ваш новий шлях.

Повстання звичок

Вирішите ви почати новий кар'єрний шлях, запропонуєте вдома рівний розподіл домашніх обов'язків, станете приділяти більше часу собі і своєму хобі, а не інтересам всієї родини — в будь-якому випадку повстануть проти вас ваші ж власні звички і ті самі установки, яким ви йшли все життя. А з ними разом, можливо, і хтось із близьких людей.

І тут знову доведеться проявити свою «людську» сторону — розуміння того факту, що, з якою би кількістю людей ви не були пов'язані найрізноманітнішими зв'язками, життя у вас одне.

Утримуючи себе в рамках звичної, рутинної «нещасливості», ви нікому не принесете радості.

Навпаки — такий шлях супроводжується хворобами, дратівливістю, депресією, і навряд чи все це зробить щасливими і вас, і ваших друзів та рідних.

Морквини й загородження

Протистояти бажанню повернутися в минуле можна, якщо врахувати його ще на початковому етапі. І, так би мовити, заздалегідь розвішувати морквини попереду і встановлювати загороджувальні загони ззаду.

Тобто задіяти як мотивацію прагнення, так і мотивацію уникнення.

І обов'язково подбайте про додаткові ресурси: створіть фінансову подушку безпеки, заручіться найбільш активною підтримкою близької людини, напишіть список, як будете винагороджувати себе за кожні передбачені та здолані труднощі — і виконуйте його неухильно.

Не забувайте і про те, щоб хвалити себе за прийняте рішення і вольове слідування йому. Так, це складно, особливо на перших порах, але ніколи не пізно завести корисну звичку.

Ніколи не пізно вистрибнути з колеса.

Источник