Росія ставить умову визнати «Спутник V» для відкриття КПВВ — Арестович

Умовою відкриття КПВВ на лінії розмежування російська сторона висунула визнання Україною вакцини "Спутник V" та довідок про щеплення нею жителів ОРДЛО.

Як передає Укрінформ, про це у програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" повідомив речник української делегації у Тристоронній контактній групі, представник Офісу Президента Олексій Арестович.

Він нагадав, що 22 грудня на останньому цьогоріч засіданні ТКГ не вдалося досягти домовленостей про відкриття всіх пунктів в’їзду-виїзду. При цьому українські КПВВ відкриті з 10 листопада 2020 року, але з боку тимчасово окупованих територій вони не працюють.

"Закриті вони через те, що можливі результати переговорів зводять до суб'єктивізації так званих "ЛНР" та "ДНР". Їхнє завдання — вивести Росію за межі конфлікту, удати, що РФ — посередник, а в нас внутрішній громадянський конфлікт. Звичайно, ми на це не підемо. Тому що основою мирного врегулювання є визнання Росією свого статусу як сторони конфлікту, якою її визнає весь цивілізований світ, окрім них самих. Мінські угоди й Нормандські угоди підписані з участю Російської Федерації, і вони можуть бути реалізовані лише, якщо РФ визнає себе стороною конфлікту. Вони так виписані. І все невиконання угод починається з того, що вони не визнають себе стороною конфлікту", — розповів Арестович.

Речник української делегації в ТКГ наголосив: не відкриваючи КПВВ, окупаційна влада ставить під загрозу добробут громадян, які могли б приїхати на підконтрольну Україні територію для отримання соціально-економічних виплат, оформлення документів та для щеплення сертифікованими ВООЗ вакцинами проти коронавірусу.

"Наші КПВВ уже понад рік відкриті. Відкриваються щодня о 8-й ранку. Залишилося лише пропустити громадян із того боку. Але вони й тут зачепилися за необхідність нами визнати вакцину "Спутник V" у документах, визнати документи з печатками так званих "ДНР" та "ЛНР". Коротше, зробити все те, на що ми ніколи не підемо", — зазначив Арестович.

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня українська делегація у Тристоронній контактній групі заявила, що на черговому засіданні було досягнуто загального розуміння необхідності поновлення режиму припинення вогню.

Источник