За гру «Динамо» не соромно, але ця казка була з сумним кінцем

Кияни достроково припиняють участь в єврокубкових турнірах цього сезону.

Київське «Динамо» поступилося «Баварії» 1:2 на НСК «Олімпійський» в 5-му турі групового етапу Ліги чемпіонів і втратило навіть теоретичні шанси на плей-офф єврокубків. Щоб продовжити боротьбу за Лігу Європи, команда Мірчі Луческу мала щонайменше не поступитися мюнхенцям. Результат паралельного матчу теж впливав на долю київського клубу, але команди грали пізніше, тому кияни зосередилися на своїй грі. Про спортивне нахабство «Динамо» і бенефіс лідерів – у матеріалі Укрінформ.

Спробували зіграти у футбол

Перед матчем з чемпіонами Німеччини, які «розчавили» нас у Мюнхені 5:0, було зрозуміло одне: нам потрібно перемагати. Луческу багато говорив про відсутність досвіду і кадрів протягом всього сезону. Попри це, коли питання стало ребром, то і кадри з’явилися і нахабності вистачило.

«Динамо» розпочало матч зі схемою 4-3-3 з прогнозованим і класичним для румунського спеціаліста складом. Питання стосувалися лише позиції форварда, яку цього разу «закривав» Шкурін. З перших же хвилин кияни дали зрозуміти, що легкої прогулянки у німців не буде: Циганков ледь не вирвався віч-на-віч з Ноєром. Грати проти «Баварії» з позиції сили було б дурістю, а от зробити ставку на контрвипади цілком логічне рішення.

Кияни грали компактно в захисті, зустрічаючи технічних суперників по двоє. Гравцям лінії захисту опускалися допомагати Шапаренко і Сидорчук, свій фланг відповідно закривали Циганков і Де Пена. Хоч в першому таймі особливих моментів не було, за винятком стійки воріт після помилки Ноєра й удару того таки Циганкова – сподівання на перший гол в ЛЧ цього сезону залишалися. «Динамо» не давало розслабитися своєму супернику. Про це свідчить кількість небезпечних атак в першому таймі (24:33 на користь німців). Кияни все ж двічі пропустили, але шукати винних тут сенсу немає: обидва м’ячі – прояв екстракласу мюнхенців.

«Діяли набагато сміливіше, ніж в Мюнхені. Та й грали загалом набагато краще. Великий плюс, позитив від цих ігор – зростання команди, гравці почали впевненіше діяти, сміливіше. У цій грі я просив хлопців вийти з таким настроєм, такою самовіддачею, щоб могли покинути поле з високо піднятими головами», — скаже після матчу тренер «Динамо» Мірча Луческу.

Ідеальний шанс продати себе

На другий тайм «Динамо» вийшло більш зарядженим. Шкуріна змінив Денис Гармаш, Де Пену – Вітіньйо. Перший реально гольовий момент киян створили Шапаренко і Буяльський. Після стіночки в штрафному Микола двічі бив по воротах фактично з метра, але відзначитися не вдалося. Цей момент став точкою неповернення для киян: вони відкинули страх. Циганков не цурався проходити опонентів, Шапаренко раз-по-раз залишав у дурнях зірковитих гравців центру поля «Баварії», Миколенко «випалив» свою бровку. Додаймо до цього хитрість Гармаша і майстерність Буяльського.

На 70-й хвилині після прострілу Миколенка, Циганков витримав гроссмейстерську паузу і вивів на ворота Гармаша. Денис між ніг «прошив» Ноєра і відіграв один м’яч. Після удару Сидорчука шанс зрівняти раунок з’явився в Буяльського. Той зробив прострілив, за яким на долю секунди  не встиг Гармаш. Кияни вибігали в атаки, але захисники «Баварії» в останній момент вигризали м’яч, а «круглий» просто відмовлявся летіти в сітку, як з ударами Циганкова. Вперше в сезоні від гри киян можна було отримати естетичне задоволення: ситуативні двійки й трійки Буяльский-Шапаренко, Циганков-Буяльський-Гармаш в один дотик звільнялися від опіки опонентів і виводили один одного на ударні позиції.

Мова не йде про те, що українці повністю переграли опонента. Справа в тому, що в другому матчі проти «Баварії» ми не боялися грати із м’ячем, не відмовлялися від комбінаційної гри в атаці, били по воротах. Цифри не брешуть – 5:4 за ударами в площину воріт на користь «Динамо», 5:6 за кутовими на користь німців і, що показово, 7:15 за фолами. Ми змусили «Баварію» фолити, наздоганяти нас. Але зачепитися за «євровесну» це не допомогло.

«Циганков – прекрасний футболіст. У нього були чудові ідеї, він приймав цікаві рішення.Ми сиділи занадто низько, їхні вінгери постійно тримали нас в напрузі. Після забитого голу «Динамо» мало ще кілька гарних нагод забити», — сказав після матчу тренер «Баварії» Юліан Нагельсманн.

Не осилили Лігу чемпіонів: не вистачило майстерності і психології 

Поразка від «Баварії» означала, що вся надія залишається на розгромну перемогу «Барселони» у матчі  з «Бенфікою» Яремчука. Ті, натомість, голів в матчі не забили і залишили підопічних Луческу на дні таблиці. Справа шукати винних дуже невдячна, але тут особливо і не потрібно старатися. Кияни банально не осилили Лігу чемпіонів. Спочатку ми ментально не готові до ігор з грандами, а потім вже сенсу немає демонструвати характер.

Останній поєдинок в групі з «Бенфікою» перетворився для киян на матч престижу і вітрину для нашої молоді – Забарного, Сироту, Миколенка, Шапаренка. Незважаючи на оптимістичні заяви Луческу, команда так і не зробила якісного кроку вперед в Європі. Тому задачі на найближчі 7-8 місяців стають більш приземлені: захист титулу в УПЛ, трансфери, просування динамівської молоді, яка нині «запалює» в Юнацькій Лізі чемпіонів.

Источник