Жителів тимчасово окупованої Харківщини депортували за Вятку

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today/ Обстріли Куп'янського району останнім часом зросли.

У тимчасовій окупації залишаються 29 сіл двох громад Куп’янщини.

Росіяни втримують 60% Дворічанської громади і п’ять населених пунктів Петропавлівської громади (обидві знаходяться неподалік кордону з РФ). Про це розказав голова Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич в ефірі національного телемарафону.

За його словами, в усіх окупованих селах велике скупчення живої сили і техніки окупантів. Тут панують мародерство, із хат вивозять не тільки побутову техніку, але й речі жителів. Місцевих мешканців не випускають на деокуповану територію Україну, їм дозволяють виїхати тільки на окуповану територію або в Росію, примусово. 

«Окупаційні війська проводили дії, вивозили людей до російського Бєлгорода. Дехто повертався в Україну, а дехто навіть потрапив у місто Кіров», — розказав Канашевич.

Кіров — це місто в РФ, яке знаходиться більше ніж за 1500 км від кордону з Україною, у Приволзькому федеральному окрузі. 

На деокупованій частині Куп’янщини залишаються близько 3500 мешканців. Через дії ворога досі немає світла та газу: газогін перебитий, електромережі знаходяться близько до лінії фронту, їх небезпечно відновлювати. У той же час на тимчасово окупованій території і світло, і газ є.

«Це черговий приклад того, що російські війська воюють із цивільним населенням», — говорить Канашевич.

Останніми днями кількість обстрілів тут значно збільшилася. У військовій адміністрації сподіваються, що люди будуть виїжджати, аби не наражатися на небезпеку. Усім, хто захоче евакуюватися, обіцяють допомогти.

Нагадаємо, росіяни не полишають намагань відбити Куп’янськ. До таких висновків прийшли аналітики американської неурядової організації «Інститут вивчення війни» (ISW). Вони проаналізували повідомлення Генерального штабу ЗСУ та російських військових блогерів, з чого зробили висновок, що росіяни спробують зайти з півночі.

Джерело