Популярний знеболюючий засіб, ібупрофен, збільшує ризик зупинки серця на 31%

А ви знали про таку дію нестероїдних аналгетиків?

Популярний знеболюючий препарат, ібупрофен, на 31% підвищує ризик зупинки серця, повідомляють дослідники, інформує Ukr.Media.

Причому інші засоби з групи нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) збільшують ризик ще більше! Результати дослідження були опубліковані в журналі European Heart Journal.

Вчені проаналізували дані майже 29 000 пацієнтів, що потрапили в лікарні Данії з зупинкою серця у 2001-2010 роках.

До цієї інформації були додані відомості починаючи з 1995 року. Потім учені порівняли для кожного пацієнта два періода: 30-денний період, що передував зупинці серця, коли пацієнт приймав препарат і 30-денний період, коли пацієнт їх приймав, але зупинки серця у нього при цьому не було.

Серед хворих знеболюючі у місяць перед зупинкою серця приймали понад 3 000 осіб. У 51% випадків це були ліки на основі ібупрофену, у 22% випадків — на основі диклофенаку.

Виявилося, що ібупрофен підвищує ризик зупинки серця на 31%, а диклофенак — на 50%. Напроксен, рофекоксиб, целекоксиб застосовувалися рідко, і тому вибірка з цих ліків була дуже невеликою, щоб можна було виявити зв'язок, проте в середньому будь-який із зазначених засобів підвищував ймовірність зупинки серця на 31%.

Ймовірно, такий ефект пов'язаний з дією препарату на серцево-судинну систему: він впливає на агрегацію тромбоцитів і утворення згустків крові. Він також може призвести до звуження артерій, підвищення артеріального тиску, затримки рідини.

«У громадськості створюється ілюзія безпеки вживання ібупрофену та диклофенаку, оскільки їх можна купити без рецепта, будь-яких рад і обмежень», — пояснює доктор Гуннар Гісласон, професор кардіології Копенгагенської університетської лікарні.

Вчені закликають переглянути умови відпуску НПЗП з аптек та обмежити їх продаж.

Источник