Бізнесмену Жеваго пред’явили підозру про розкрадання коштів

Бізнесмену Жеваго пред'явили підозру про розкрадання коштів

Фото: etcetera.media Костянтин Жеваго

Костянтину Жеваго, який був власником банку Фінанси і кредит, закидають причетність до розтрати 2,5 млрд гривень банку.

Державне бюро розслідувань заочно повідомило про підозру колишньому депутату Верховної Ради, співвласнику компанії Ferrexpo Костянтину Жеваго, який був власником банку Фінанси і кредит. Йому закидають причетність до розтрати 2,5 млрд гривень банку. Про це в Facebook написала перший заступник директора ДБР Ольга Варченко.

Під час досудового розслідування було встановлено, що офшорна компанія в 2007-2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом між банком Фінанси і Кредит та іноземними банками були укладені договори застави на суму понад $113 млн, якими український банк поручався за офшорну компанію. У 2015 році за невиконання зобов’язань офшорною компанією іноземні банки зняли $113 млн з рахунків банку Фінанси та Кредит, причому заставу було списано відразу після того, як банк був оголошений неплатоспроможним.

ДБР встановило, що кошти, отримані за поруку банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому нардепу.   Жеваго повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 (організація розтрати) і ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу.   Нагадаємо, в грудні 2015 року Нацбанк вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк Фінанси і Кредит. Пізніше стало відомо, що ліквідацію цього банку продовжено ще на два роки — до 17 грудня 2019 року.

Джерело