Чудова спортивна п’ятірка-2022 від Укрінформу

2022-й завершується. Яким він був для нас, українців? Найтривожнішим і найважчим, мабуть, за все життя. Московитські орди розв'язали люту війну — Україна захищає свою свободу та європейські цінності.

Разом з тим рік був насичений спортивними подіями — зимова Олімпіада в Китаї, чемпіонати світу та Європи. Попри все складнощі українські атлети гідно тримають марку і виграли сотні медалей найпрестижніших змагань.

Укрінформ визначив свою чудову п'ятірку вітчизняних спортсменів і спортсменок 2022-го. Тих, які найбільше прославили нашу країну.

1. Олександр АБРАМЕНКО, фристайл

Першим у цьому рейтингу слави, безперечно, заслужив бути 34-річний миколаївський фристайліст Олександра Абраменко. Він найбільше постояв за честь України на Олімпійських іграх у Китаї. Його «срібло» під час змагань у сніговому парку «Геньтін» у Чжанцзякоу значно підняло нашу збірну з низів загальнокомандного заліку. «Нульова прикрість» Ігор-2010 у Ванкувері, на щастя, не повторилася.

Після свого золотого тріумфу Олімпіади-2018 у Пхьончхані Олександр по-гросмейстерському підвів себе до китайського олімпійського старту — пропустив один сезон, залікував травму… У суперфіналі змагань з лижної акробатики стрибок Back-Double-Full-Full- Full оцінили «сріблом». «Цей стрибок був надскладний, — розповів після виступу Абраменко. — П'ять гвинтів я робив на тренуваннях дев'ять разів. Приземлився добре тричі. Нині теж припустився невеликої похибки під час приземлення, побачив 116 балів і захвилювався, чи вистачить їх. Але коли стало зрозуміло, що я вже у трійці, то зрадів і розслабився. Почав думати про те, що це перша медаль, на яку так довго чекали українці».

2. Олександр УСИК, бокс

Наш Олександр Усик — боксер неповторний. «Пурхай, як метелик, жаль, як бджола». Вислів легендарного Мухаммеда Алі — це якраз про Сашка. А найбільш унікальним є те, що при цьому виступає він у суперважкій категорії. 2022-го Усик у поєдинку-реванші удруге переміг британця Ентоні Джошуа і захистив чемпіонські титули.

«Я присвячую цей поєдинок своїй державі, Збройним силам України та всім, хто її боронить», — сказав Усик після цієї перемоги. Олександр залишається непереможеним боксером. Тепер на нього чекає протистояння з іще одним непереможеним — знову ж таки британцем Тайсоном Ф'юрі. Принаймні, як заявили промоутери, боксери вже домовилися про те, що 2023 року зустрінуться на рингу. Причому, мають провести два бої поспіль. Що ж, будем чекати на добрі новини.

3. Ярослава МАГУЧІХ, легка атлетика

У 2022-у стрибунка у висоту з Дніпра Ярослава Магучіх виграла чемпіонат світу та чемпіонат Європи у приміщеннях. А на світовому чемпіонаті просто неба у Юджині (США) була удостоєна срібної медалі. Ця струнка, тендітна красуня під час змагань завжди у центрі уваги телеоператорів. Ще б пак: вона своїм шармом чимось нагадує шляхетних красунь із серіалів про Еркюля Пуаро. 

Після медального виступу в Юджині спортсменка сказала: «Я насолоджувалася цими змаганнями. Отримала задоволення від стрибків і змогла відволіктися від негативу. Коли мені вручили медаль на п'єдесталі і я побачила нагорі наш прапор, подумала, що дуже хочу повернутися додому, як це було завжди раніше. Після змагань ти прилітаєш до аеропорту, тебе зустрічають родичі, журналісти, і цього мені зараз теж хочеться. Я вірю, що це скоро буде. Але поки що продовжуємо тренуватися, виступати і показувати хороші результати».

4. Марта ФЕДІНА, артистичне плавання

Марта — призерка Олімпійських ігор у Токіо, чемпіонатів світу та Європи. У червні зірка артистичного плавання підкорила світовий чемпіонат з водних видів спорту у Будапешті. У командних змаганнях збірна України здобула перемогу, а сама Марта — «срібло» в сольній програмі. На цій першості українські русалоньки виграли усі види програми, в яких брали участь. Загалом у Будапешті Федіна стала 6-разовою переможницею, зокрема чотири рази в команді — у групі (технічній і довільній програмах), комбінації та хайлайті. Дві золоті медалі під час турніру  «солісток» дозволили їй стати найтитулованішою спортсменкою України на турнірі. 

«Тепер у моїх планах — виступити на світових серіях, — сказала спортсменка під час інтерв'ю Укрінформу. — У 2023 році будуть чемпіонат світу в Японії і Європейські ігри в Польщі. Якщо станеш першим на Європейських іграх, то здобудеш ліцензію на Олімпіаду-2024. Звичайно, нам краще зробити це зараз, адже наступного року може не бути часу їхати на окремі відбори. Це ще один додатковий старт. До нього треба буде окремо готуватися у постійній напрузі. Я вважаю, що краще зараз докласти максимум зусиль і здобути ліцензію на Ігри в Парижі одразу, аби потім не переживати».

5. Людмила ЛУЗАН, веслування

Людмила — дворазова призерка Олімпійських ігор у Токіо з веслування на каное, які пройшли у серпні 2021-го. Нинішнього року спортсменка виграла кілька золотих медалей світових та європейських чемпіонатів. На ЧС-2022 у Галіфаксі (Канада) вона двічі ставала чемпіонкою на дистанціях 500 та 1000 метрів, а на Євро у польській Познані виграла «золото» у дуеті на 200-метрівці. Крім того, у дуеті з Анастасією Четвериковою Лузан здобула по «сріблу» і на «світі», і на «Європі».

Під час церемонії закриття Ігор ХХХІІ Олімпіади в Токіо Людмилі Лузан було довірена висока честь нести державний прапор України. «Чесно скажу, я цього не очікувала. Коли мені про це повідомили, я стрибала від щастя. Хочу сказати, що я також не очікувала, що все так складеться для мене в Токіо і я зможу вибороти дві з двох можливих для мене олімпійських нагород. Я дуже щаслива!», — сказала тоді спортсменка. 

Що ж, побажаємо ій подальших олімпійських, світових і континентальних стартів на благо України.

……..

А де ж серед найкращих представники ігрових видів спорту, спитаєте ви? Після відходу на «пенсію» зіркового футболіста Андрія Шевченка таких останнім часом серед наших спортивних лауреатів не спостерігається. А, може, вже скоро й будуть. Погодьтеся, принаймні, що талановитий універсал із «Шахтаря» Михайло Мудрик явно прогресує…

Перемог і нових атлетів-лауреатів у 2023 році!

Фото: facebook.com/olympicua, Getty Images, ФКУ

Юрій Щербак, Київ

Источник