Крупний державний банк України несподівано опинився на межі краху » Экономика | Ekonomist

Наглядова рада державного Ощадбанку в екстреному порядку дозволила залучити рефінансування на суму до 22 млрд грн від Національного банку України (НБУ).

Таке рамкове рішення підтримали 7 з 8 членів наглядової ради на засіданні 22 грудня, йдеться в системі розкриття інформації НКЦПФР.

У повідомленні наголошується, що загальна сума угоди та вартість застави майна за можливими кредитами не повинна перевищувати 20% вартості активів за даними останньої річної звітності банку. Станом на кінець 2020 року активи Ощадбанку становили 233,5 млрд. грн.

Для Ощадбанку приєднання до системи гарантування означатиме, що банк втрачає виняткову перевагу у розмірі 100% гарантії за вкладами, незалежно від суми. Вклади в Ощадбанку гарантуватимуться на загальних підставах та передбачають збільшення держгарантій із нинішніх 200 до 400 000 грн.

Ощадбанк має великий портфель депозитів за сумами, які можуть бути відкликані після приєднання до системи гарантування. Можливе підвищення Ощадбанком депозитних ставок для утримання вкладників може призвести до погіршення показників прибутковості банку.

Тому рефінансування від Нацбанку могло допомогти держбанку на випадок можливих відтоків вкладників.

У прес-службі банку наголосили, що рішення наглядової ради є рамковим.

«Це дозвіл, яким банк користуватиметься за потребою», — пояснили у банку уточнивши, що на даний момент банк не має договору щодо рефінансування.

За даними Мінфіну, станом на 1 листопада портфель коштів фізосіб на балансі Ощадбанку – 119 млрд грн. Більше лише у ПриватБанку. Із цієї суми 70,5 млрд грн – термінові вклади.

Станом на 1 грудня 2021 року кредити під державні гарантії на портфельній основі становлять 2,302 млрд. грн., згідно з даними Міністерства фінансів.

Источник