Індексація пенсій, виплати для ВПО та дорога пошта. Що чекає на Харків та Україну у 2023 році

У новому році зростуть ціни на деякі послуги.

У січні 2023-го економічних та соціальних змін буде менше, ніж зазвичай з початком року. Через війну Кабмін заморозив безліч виплат, мінімальну зарплату, а, значить, податки і штрафи. Поки що комунальники не можуть підвищувати тарифи на свої послуги.

Втім, трішки зростуть пенсії, підвищаться тарифи «Нової пошти», а купюри номіналом 5 і 10 гривень зникнуть із гаманців. 

Зарплати та пенсії

В уряді вирішили не підвищувати у 2023 році мінімальну зарплату. Вона, як і торік, становить 6 700 грн. Це значить, що не зміниться і розмір прожиткового мінімуму, ліміти доходів для ФОП, ставка ЄСВ.  Востаннє прожитковий мінімум підвищували 1 грудня 2022-го року, він становить  2684 гривень для працездатних осіб та 2093 гривень для непрацездатних. У довоєнні роки його змінювали тричі на рік, у 2023-му залишать сталим. 

До прожиткового мінімуму в Україні прив’язані понад 150 виплат, зокрема допомога на дітей, декретні виплати, аліменти, допомога малозабезпеченим — вони теж лишаються без змін.

Пенсії уряд обіцяє проіндексувати, але тільки у березні і лише на 5,4%. Для порівняння — у 2022 році пенсії проіндексували на 14%. Водночас збільшуються вимоги до страхового стажу пенсіонерів: вийти на пенсію за віком у 60 років у 2023 році зможуть лише ті, хто має не менш як 30 років страхового стажу, у 63 роки — зі стажем  20 років, у 65 років — 15 років. 

Допомога ВПО

Із березня 2022 року внутрішні переселенці, зареєстровані як ВПО, щомісяця отримують від держави на проживання 2 тисячі гривень, дітям та людям з інвалідністю дають 3 тисячі. Із травня 2022 року допомога надається лише тим ВПО, які перемістилися з регіонів, де відбуваються бойові дії. Харківська область належить до переліку таких регіонів, тому усі, хто поїхав в інші області України або переїхав зі свого населеного пункту в інший в межах Харківської області, автоматично продовжать отримувати свої гроші — ніяких додаткових заяв писати не треба.

«Якщо людина не змінює місце проживання, нічого не змінюється для неї. Якщо змінює — вона повинна зареєструватися за новим місцем проживання і в залежності від цього продовжить отримувати виплати або ж ні, якщо людина, наприклад, повертається додому. Ця процедура стала, ніяких нових змін не передбачено», — пояснив KHARKIV Today директор обласного Департаменту соцзахисту населення Юрій Шпарага.

Раніше повідомляли: Як переселенцям отримати виплати на новонароджену дитину

У Харківській області зараз зареєстровано 449 400 тимчасових переселенців. Це і жителі області, які поїхали на нове місце проживання, так і переселенці з Донецької Луганської областей і півдня України, які постраждали від війни. Що стосується жителів Харківської області, які переїхали до інших регіонів, місяць тому їх було 762 тисячі чоловік, найбільше переселенців з Харківщини проживало у Полтавській області. Але зараз, за словами Юрія Шпараги, ця цифра може бути меншою, бо до Нового року багато людей повернулися додому.

Тарифи на газ, воду, електроенергію

Для населення ціни на комунальні послуги залишаться без змін, принаймні, до кінця опалювального сезону. Це значить, що як мінімум до квітня за тарифним планом Фіксований, ціна на 1 кубометр газу становитиме 7,96 грн. Це дозволить не підвищувати і ціни на опалення в багатоповерхівках. 

Електроенергія подорожчала, але не для побутових споживачів, а для підприємств та організацій. З 1 січня електрика подорожчала більш ніж у два рази — до  636,17 грн/МВт-год, а послуги диспетчеризації становлять 207,63 гривні. Це призвело до того, що в багатьох регіонах водоканали на 10-30% підвищили ціни на водопостачання та водовідведення. Але в Харківській області ціни на воду та каналізацію залишаються незмінними, тому що регіон серйозно постраждав від бойових дій. 

Мобільний зв’язок

Поки що оператори мобільного зв’язку офіційно не оголошували про намір підняти ціни, але всі вони в один голос кажуть про те, що їхні витрати набагато збільшились через війну.

«Київстар» ще у грудні змінив деякі тарифи. Ціни зросли для користувачів тарифу «Київстар 4G» та «Безлім» (до 250 грн/міс), а також Smart (до 200 грн). У Vodafone поки що тримають в секреті плани про підвищення тарифів, але наголошують на великих збитках від руйнування мережі — загалом 2 млрд грн. 

У lifecell теж скаржаться на збитки і дорожнечу.

“Вартість обладнання та техніки для ремонту підвищується зі зростанням курсу валют, адже всі виробники та постачальники телеком-обладнання – іноземні компанії. Також здорожчала логістика та паливо для доставки, виїздів на ремонти та заправки генераторів”, — пише про компанію РБК-Україна.

На підвищення ціни вплине і подорожчання електроенергії.

Тарифи «Нової пошти» та «Укрпошти»

Один із монополістів ринку поштових послуг збільшує тарифи. З 1 січня за отримання посилки вагою до 2 кг по місту доведеться сплатити 50 грн. замість 40 грн. Посилки вагою до 10 кг коштують 80 грн (раніше 60), вагою до 30 кг — 120 грн.(раніше — 100).

Ціни з 1 січня на доставлення Україною:

  • до 2 кг — 70 грн,
  • до 10 кг — 100 грн,
  • до 30 кг — 140 грн.

Раніше вони становили 60 грн, 80 грн та 120 грн відповідно.

Вартість доставки у відділення та поштомат розраховується однаково, тоді як раніше для поштоматів діяв окремий тариф у розмірі 60 грн. Скасовується додаткова плата за повернення товару відправнику після перевірки у відділенні і тепер вона буде безкоштовною. Раніше це коштувало 20 грн.

«Укрпошта» залишає незмінними тарифи на посилки по Україні, але тарифи на посилки до Польщі зменшуються на 75%.

Ціни з 1 січня:

  • відправлення вагою до 1 кг — 6 доларів;
  •  до 10 кг — близько 8,85 доларів,
  •  до 20 кг — до 12,5 дол.

Такі ціни доступні не лише приватним особам, а й підприємцям. 

Нові гроші

Нацбанк із 1 січня починає вилучати з обігу банкноти номіналом 5 і 10 гривень, а також старі банкноти номіналом 20 і 100 гривень. Дрібні гроші поступово замінять монети, а купюри по 20 та 100 гривень мінятимуть на нові.

У НБУ пояснили, що це підвищить якість готівки, бо старі купюри давно вже перебувають в обігу та зносилися. До того ж кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини та витрат зайвого часу в магазинах.

Безкоштовні LED-лампи 

Із 1 січня кожен повнолітній українець може безкоштовно отримати п’ять енергоекономних світлодіодних лампочок. Для цього треба прийти на відділення «Укрпошти» й отримати там лампочку, або залишити свою заявку на порталі «Дія», і вже після цього відвідати відділення поштового оператора та забрати лампи.

Ініціатива уряду стала відповіддю на обстріли енергосистеми, LED-лампи допоможуть знизити навантаження на мережу, а споживачі до того ж зекономлять  на платіжках за світло. Очікується, що програма діятиме щонайменше протягом січня, лютого та березня.

Генератори без податку

Ймовірно, цього року генератори подешевшають. Кабмін затвердив постанову, згідно з якою генератори та інші важливі для опалювального сезону товари звільнили від сплати ПДВ та в’їзного мита.

Підприємцям не потрібна буде ліцензія на використання генератора, але якщо він споживає понад 200 тонн пального на рік, доведеться сплатити екологічний податок. 

 

Джерело