Найцікавіші археологічні знахідки 2021-го року: Зброя, мумії, скарби

Де знайшли найдавніші малюнок і виноробню та маску, що нагадує «Гру престолів»?

Попри пандемію та всі політичні потрясіння, цей рік був неймовірно плідним на археологічні відкриття. Працювали професійні археологи, робили несподівані знахідки аматори, і навіть діти випадково знаходили неймовірні скарби. Завдяки сучасному обладнанню, а також – і це набагато важливіше – завдяки базі знань, яка дозволяє визначати місця розкопок, зараз за один рік може трапитися більше відкриттів, аніж сто років тому за цілу декаду. Та білі плями в історії давніх і не дуже часів, здається, не закінчаться ніколи, а нові відкриття все ще здатні перевертати наші уявлення про минуле.

Увазі читача пропонуються 10 найцікавіших археологічних знахідок цього року: від палеолітичного мистецтва до давньоримських монет, від мечів вікінгів до затонулих кораблів. Ми вирішили упорядкувати ці відкриття за країнами та континентами. Отже, почнімо з Африки, звідки все, як кажуть, і почалося.

1. Єгипет: Відреставрована Алея сфінксів у Луксорі

Цього року справжній бум археологічних відкриттів відбувся в Єгипті. Там знайшли декілька мумій із золотими язиками, сотню гробниць найдавнішого династичного періоду і навіть ціле місто віком понад 3000 років. Вчені припускають, що це місто Атен, яке було засноване фараоном Аменхотепом III у XIV столітті до нашої ери. Цю знахідку єгиптологи вже охрестили другим за значущістю археологічним відкриттям з часів гробниці Тутанхамона.

Фото: Stringer/Anadolu Agency

Та найцікавішою подією єгипетської археології стала реставрація Алеї сфінксів у Луксорі. Зараз Єгипет активно намагається відродити туристичну індустрію, яка постраждала від десятиліття політичної нестабільності, а також від наслідків пандемії. Одним із кроків до цього стала видовищна церемонія відкриття відреставрованої Алеї сфінксів – античного променаду, відомого також, як Шлях богів.

Фото: Getty Images

Ця 3-кілометрова алея поєднує Карнакський та Луксорський храми на місці давнього міста Фіви, яке було столицею Єгипту в античну добу. Єгипетські археологи відзначають, що найстаріші руїни уздовж шляху належать до споруд, побудованих за правління цариці Хатшепсут, жінки-фараона, яка керувала країною приблизно за 1400 років до н.е.

Фото: Getty Images

Загалом цього року в Африці було багато цікавих відкриттів і далеко за межами Єгипту. Наприклад, археологи розкопали залишки унікального середньовічного собору в африканському стилі у Судані.

Фото: Polish Centre of Mediterranean Archaeology, University of Warsaw/Mateusz Rekłajtis

2. Індонезія: Найдавніший відомий твір мистецтва

В Індонезії цього року знайшли найдавніше зображення тварин у світі, зроблене в печері у віддаленій долині на острові Сулавесі. На ньому доволі реалістично зображена дика свиня, біля якої є також відбитки людських рук. Малюнок розміром 136 на 54 см нанесли на стіну печери за допомогою темно-червоного пігменту – охри. Зображення інших тварин збереглися лише частково, можливо, разом вони утворювали сцену полювання.

Фото: Adhi Agus Oktaviana

За допомогою радіоізотопного датування археологи дійшли висновку, що зображення створене щонайменше 45 500 років тому. Відтак цей малюнок є майже на 9000 років старшим, аніж найвідоміші твори наскельного живопису в іспанській печері Альтамірі.

Фото: Adhi Agus Oktaviana

3. Китай: 3000-річна золота маска, що нагадує «Гру престолів»

Артефакт знайшли у провінції Сичуань на південному сході Китаю. Вага маски, від якої зберігся лише більший фрагмент, становить 280 грамів, вона складається з золота щонайменше на 84%. Вважається, що ця маска використовувалася у ритуалах. Що цікаво – вона є лише одним із майже півтисячі артефактів, знайдених у шести так званих «жертвенних ямах» серед інших скарбів, зокрема зі слонової кістки, нефриту та кісток. Науковці атрибутують ці знахідки до стародавнього царства Шу, яке проіснувало у цьому регіоні до IV століття до н.е.

Фото: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock

Серед інших цікавих знахідок цього року в Китаї – залишки 2600-річного монетного двору, який може бути одним із найстаріших у світі. «Лопатовидні» монети та глиняні форми для їх виготовлення знайшли на місці стародавнього міста Гуанчжуан на сході країни.

Джерело: Z. Qu / H. Zhao

4. Туреччина: Антична мозаїка та 1800-річна статуя богині

Так само, як і в Єгипті, цей рік став надзвичайно плідним для турецьких археологів. Серед чисельних цікавих знахідок – залишки храмів Афіни та Афродіти, стародавні гробниці та скарби. Однак найбільш видовищним відкриттям можна назвати античну мозаїку із зображенням бога кохання Ероса, бога вина Діоніса та його дружини Аріадни (фігурує також у міфі про Мінотавра). Цю мозаїку знайшли серед руїн давньогрецької колонії Метрополіса в сучасній турецькій провінції Ізмір. На відреставрованій мозаїці також видно зображення театральних масок, фігури птахів та риб, які мали символічне значення.

Фото: АА

Цікаво, що на розкопках цього ж міста влітку зробили ще одну знахідку: мармурову статую богині. На жаль, у 1800-річної статуї не було голови, тож визначити, кому сама вона присвячувалася, майже неможливо.

Фото: АА

5. Ізраїль: Знахідки з «Печери жахів» у пустелі

В Ізраїлі, як і слід було очікувати, найкраще розвивається так звана «біблійна археологія». Хоча цьогоріч траплялися знахідки і не з біблійної епохи – наприклад, крупний центр виноробства Візантійської доби – але найцікавішими все ж стали артефакти з Юдейської пустелі на західному узбережжі Мертвого моря.

Фото: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

У так званій «Печері жахів» (названій так після знахідки 40 скелетів шістдесят років тому) ізраїльські археологи знайшли давній сувій із фрагментами пергаменту. На них записані грецькою мовою біблійні тексти, а також слово «Бог» на івриті. Швидше за все їх залишили юдеї, які втекли до пустелі після невдалого повстання проти Римської імперії. Це перший біблійний сувій, який знайшли з 1960-х років.

Фото: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Також у печерах знайшли сховище рідкісних монет періоду єврейського повстання проти Риму, муміфікований скелет дитини віком у 6 тисяч років, а також великий кошик, якому може бути понад 10 тисяч років. Зазначається, що більшість печер розташовані на глибині 80 метрів і дістатися туди можна, лише спустившись на мотузці. У тамтешніх скелях із печерами у 1960-х роках знайшли відомі «Кумранські літописи», які є найстарішими зі знайдених копій Біблії.

Фото: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

6. Мексика: Статуя ацтекської цариці у Веракрусі

Головну знахідку, мабуть, у всій Центральній Америці цього року зробили абсолютно випадково. Селянин Сезар Кабрера прокопував город на своїй фермі неподалік міста Веракрус, коли помітив у землі щось незвичне. Виявилося, що це статуя жінки 2 метри заввишки. Сам фермер спершу подумав, що статуя належить якійсь богині.

Фото: INAH

Історики вважають, що статую було створено більше 500 років тому. На думку науковців, вона зображує знатну ацтекську жінку, імовірно, царського роду. Як статуя збереглася після завоювання Ацтекської імперії іспанськими конкістадорами та де вона могла стояти до того, лишається невідомим. Дослідниця мистецтва Доколумбової Америки Кім Ріхтер відзначає, що попри стереотип про ацтеків як варварів, вони мали видатні традиції скульптури та доволі часто зображали жінок, причому з багатими прикрасами й татуюваннями. Деякі з цих скульптур було вкрадено та вивезено до Британії у 19-му столітті.

Фото: INAH

Це не єдина цікава знахідка у Латинській Америці. Зокрема у Перу археологи знайшли 1200-річну мумію та таємничу могилу із 25 скелетами, більшість з яких належали молодим жінкам.

Фото: DEA

7. Греція: гробниця матері Олександра Македонського та найдавніше вино

У Греції цього року знайшли докази, що виявлена раніше гробниця у місті Корінос належить Олімпіаді, дружині Філіпа Македонського та матері Олександра Великого. Це підтвердили нещодавні дослідження під керівництвом професора Афанасіоса Бідаса. Історик виявив стародавні епітафії, які свідчать, що одна з гробниць Коріноса дійсно належить Олімпіаді (375–316 рр. до н.е.). Довжина усипальниці становить 22 метри, всередині неї розташовані три похоронні камери. Осуарій, тобто посудина для зберігання кісток померлого, орієнтований головою на схід – так ховали лише жінок із царського роду.

Фото: Pontos News

Також цього року грецькі дослідники знайшли найдавніше свідчення про вживання вина в Європі. Під час розкопок неолітичного поселення Дікілі Таш на півночі Греції виявили подвір’я, на якому чавили виноград для виготовлення вина. Залишки винограду свідчать про те, що напій виробляли тут більше 6000 років тому, поки не сталася пожежа, у якій згоріли навколишні будинки, а рештки виноробного «цеху» не залишилися чекати майбутніх археологів.

Фото: AMNA/Sultana-Maria Valamoti

8. Італія: Знахідки у Помпеях та затонулий корабель з амфорами

Одразу дві важливі знахідки римського періоду зробили італійські археологи у Помпеях. Зокрема вони розкопали кімнату рабів, яка збереглася майже в ідеальному стані. Приміщення знайшли під час розкопок вілли на околицях Помпеїв, яка мала панорамний вид на Середземне море. У кімнаті рабів було лише одне вікно та жодних прикрас на стінах, також там збереглися залишки трьох деревʼяних ліжок, а також предметів побуту.

Інша знахідка з Помпеїв – велика чотириколісна колісниця тієї ж доби, яка використовувалася під час свят та урочистих подій. Колісниця мала залізні, бронзові та олов’яні деталі й оздоблення. Історики припускають, що в ній наречені могли їхати до нового дому після укладення шлюбу.

Та найбільш масштабною знахідкою стало затонуле давньоримське судно, яке виявили біля узбережжя Сицилії, на глибині 92 метрів. Корабель, навантажений амфорами з вином, затонув у другому столітті до н.е. Це вже другий затонулий корабель давньоримських часів, який знайшли поблизу Сицилії за останні роки. Історики вважають, що його дослідження дозволить дізнатися більше про морську торгівлю тих часів, а поки що – можна насолодитися відео, яке відзняли під водою за допомогою спеціального робота.

9. Британія: Найбільший в історії скарб часів англосаксів, зброя та прикраси з поселень вікінгів

У Норфолку, Англія, аматори за допомогою металошукача знайшли серед поля скарб часів англосаксів: 131 золоту монету VII століття, серед них – монети, викарбувані у Візантії та у Франкському королівстві. Окрім монет знайшли також декілька золотих злитків. Історики відзначають, що це найкрупніший відомий скарб тієї доби.

Фото: NORFOLK IDENTIFICATION & RECORDING SERVICE

Ще одне цікаве відкриття зробили археологи на Оркнейських островах біля берегів Шотландії: вони розкопали поховання доби вікінгів, у якому виявили важкий меч приблизно IX століття. Аби зберегти його в якомога кращому стані, знахідку підняли разом із шаром ґрунту і в такому вигляді транспортували до лабораторії. Вчені зазначають, що гарда меча мала вишукані візерунки, які важко роздивитися через іржу.

Фото: AOC ARCHAEOLOGY

Цього року артефакти доби вікінгів знаходили на лише у Британії. Норвезькі археологи виявили в районі перевалу Лендбрен раніше невідоме зруйноване поселення з 21 житла. Поселення існувало у VIII-XII століттях, після чого його з невідомих причин покинули.

Джерело: Espen Finstad/Hege Vatnaland

10. Україна: Кургани, сокири та ОУНівський архів

Насамкінець розповімо про відкриття, які зробили українські археологи. Для вітчизняних науковців цей рік був так само плідним. Зокрема було знайдено багато артефактів часів Київської Русі. На Черкащині знайшли бойову сокиру тієї доби; у столиці, на території заповідника «Софія Київська», виявили під час розкопок свинцеву печатку із зображенням Богородиці на одному боці та царя Соломона – на іншому.

Фото: Tymur Bobrovskyy

Знаходили й більш ранні пам’ятки: з найцікавіших – це курган у Новоолександрівці. Навколо цього поховання бронзової доби був встановлений кромлех – низка вертикальних кам’яних брил. Також археологи провели розкопки ґрунтового (безкурганного) скіфського могильника на Хортиці, який, на їхню думку, змінює уявлення про поховання скіфів і про їхній кочовий спосіб життя.

Фото: Дніпровська археологічна експедиція

Та найцікавішим відкриттям цього року став найбільший архів підпілля ОУН, знайдений у металевому бідоні в лісі на Тернопільщині, поблизу села Великі Загайці. Ось як описує виявлені артефакти історик Володимир Бірчак: «Фотоапарат, у котрому досі може знаходитися плівка із повстанськими світлинами. Чорна вишивана сорочка українського підпільника. Унікальні роботи підпільного художника Ніла Хасевича…».

Фото: Євген Філь

Додамо, що серед інших артефактів, які археологи передали до тернопільського Музею національно-визвольної боротьби, були пропагандистські матеріали ОУН, пакунки з поштою до інших груп повстанців, мапи місцевості та особисті речі. Наразі науковці шукають спосіб відкрити вже згаданий фотоапарат та перевірити наявність плівки, не пошкодивши її. Тим часом вишиванку, документи та брошури можна побачити на власні очі у музеї.

Фото: Леся Продоус/Суспільне

Та й загалом, українські історичні музеї мають чимало скарбів, які можуть здивувати будь-якого туриста, і не лише з-за кордону. Тож сподіваюся, що й цей суб’єктивний топ-10 надихне когось більше подорожувати, цікавитися минулим і відкривати для себе пам’ятки української та світової історії, які цього справді варті.

Олександр Андрієвський

Источник