Від Ігоря Терехова вимагають зберегти пам’ятку архітектури в центрі Харкова

Будинок на Чернишевській, 25. Фото: Ірина Гончарова-Багалій Пошкоджена під час обстрілів Харкова пам'ятка архітектури стоїть без даху.

Депутатка Харківської міської ради Ірина Гончарова-Багалій звернулась до Харківського міського голови Ігоря Терехова та до директора Департаменту архітектури та містобудування ХОВА Антона Коротковських з вимогою зберегти пам’ятку архітектури 1912 року.

У центрі Харкова, на перетині трьох вулиць, яке харків’яни називають Площею п’яти кутів, знаходиться трьохповерховий красивий будинок із невеличкою баштою. Імені його архітектора у відкритих джерелах немає, відомо лише, що побудований він у 1912 році і є пам’яткою архітектури місцевого значення. 

На початку березня, коли Харків активно обстріювали росіяни, в цей будинок також прилетіло, він дуже сильно постраждав. Мешканці дев’яти квартир, які були у домі, виїхали. Зараз дехто повернувся, але живе в інших місцях — їхнє колишнє житло досі з вибитими вікнами, слідами згарища та без даху. Для пам’ятки архітектури це смертний вирок. Якщо не вжити заходів — негайно, поки не вийшов час.

Фото: І. Гончарова-Багалій Фото: І. Гончарова-Багалій Фото: І. Гончарова-Багалій Фото: І. Гончарова-Багалій ПопереднійНаступний

Раніше повідомляли: Розстріляна культура. Як на Харківщині рятують пошкоджені музеї та пам’ятки

«В першу чергу треба провести стабілазаційні роботи, укріпити фасад, якщо це потрібно, та зробити дуже простий дах, щоб уберегти будинок від різних атмосферних явищ», — каже архітекторка Катерина Кублицька. Тобто спершу будинок потрібно законсервувати. Кублицька стверждує, що це, по-перше, не надто коштовні роботи, а по-друге, нескладні, тим більше, що місто проводить значно складніші роботи по відбудові розбитих панельних будинків. 

Для міської влади ця будівля повинна стати однією з пріорітетних, бо це один з маркерів міста, по якому Харків упізнають, впевнена архітекторка. Саме тому його треба якомога скоріше законсервувати. В такому стані будинок може чекати реставрації, яка складніша та дорожча. Правда, фінасування реставраційних робіт буде на місцевому бюджеті, бо міжнародні донори, як правило, не практикують виділення грошей на відновлення житлових будинків, пояснює Катерина Кублицька.

Фото: І. Гончарова-Багалій

Раніше повідомляли: Розстріляна культура. Як на Харківщині рятують пошкоджені музеї та пам’ятки

Ірина Гончарова-Багалій звернулася до Харківського міського голови Ігоря Терехова, оскільки будинок у власності міста, та до очільника Департаменту архітектури та містобудування ХОВА Антона Коротковських — за пам’ятки архітектури відповідає ця структура. Вона вимагає надати їй висновок міської комісії, яка обстежувала будинок у серпні, та негайно розпочати роботи з консервації пам’ятки архітектури місцевого значення.

Джерело