Міська рада Гааги підтримала ініціативу щодо створення у місті спецтрибуналу для рф

Міська рада Гааги підтримала ініціативу лідера партії VVD (Народна партія за свободу і демократію) Лотте ван Бастен Батенбург щодо створення у судовій столиці світу – нідерландському місті Гаага — спецтрибуналу для рф.

«Як член міської ради Гааги я хочу, щоб міська влада Гааги зробила все можливе для підтримки створення спеціального трибуналу та підготувалася до його розміщення в нашому місті. Гаага — міжнародне місто миру та справедливості, тут вже знаходиться МКС та спеціальні трибунали щодо Руанди та Югославії. Також тут базуються Євроюст і Європол. Тому ми маємо досвід і міжнародно-правову інфраструктуру для розміщення майбутнього спеціального трибуналу для України, який буде вести розслідування та судове переслідування злочинів і звірств, скоєних у цій агресивній російській війні», — сказала Лотте ван Бастен Батенбург в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

За її словами, майже вся міська рада проголосувала за її пропозицію докласти зусиль для розміщення цього спеціального трибуналу в Гаазі.

«Ми знаємо, що, швидше за все, знадобиться чимало часу, щоб створити достатню міжнародну підтримку для створення трибуналу, а потім для того, щоб трибунал почав свою роботу. Місто Гаага має повністю підтримати це, а також запропонувати та розпочати підготовку до розміщення трибуналу. Ми повинні переконатися, що, як тільки спеціальний трибунал буде офіційно створено, зали суду, офіси тощо будуть готові до використання, щоб правосуддя могло здійснитися», — зазначила лідер партії VVD.

Відповідаючи на запитання щодо місця розташування нового спецтрибуналу, вона зазначила, що трибунали щодо Руанди та Югославії завершують свою роботу. Тож можливо, їхні офіси та зали судових засідань можна буде використати для нового спецтрибуналу для рф.

«Я можу собі уявити, що знадобиться нова чи друга будівля, враховуючи, скільки воєнних злочинів уже було зареєстровано та розслідується в Україні. Найкраще місце, безумовно, буде поблизу Європолу, Євроюсту, МКС та спеціальних трибуналів щодо Руанди та Югославії», — вважає Лотте ван Бастен Батенбург.

Вона також нагадала, що 30 листопада 2022 року Європейська комісія запропонувала створити спеціалізований незалежний трибунал або спеціалізований суд за підтримки Організації Об’єднаних Націй для розслідування та судового переслідування злочину агресії росії.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 22 вересня створив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Источник