У Латвії затримали шеф-редактора литовської служби Sputnik

Латвійська Служба державної безпеки (VDD) затримала громадянина Латвії за співпрацю з кремлівським пропагандистським ресурсом, що перебуває під санкціями ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба відомства.

Затримання було здійснено 3 січня в рамках кримінального провадження, порушеного VDD за частиною першою статті 84 Кримінального кодексу, тобто за можливе порушення санкцій ЄС.

Зазначається, що VDD давно стежила за діяльністю затриманого. Він працює на одному з інформаційних ресурсів підконтрольного кремлю агентства "россия сегодня", яке поширює повідомлення відповідно до інтересів кремля, зокрема ті, що регулярно дискредитують Латвію і союзні їй країни. Після вторгнення росії в Україну цей пропагандистський ресурс кремля було заблоковано в країнах-членах ЄС у зв'язку з виправданням військової агресії росії проти України та дій із дестабілізації ситуації в інших країнах Європи.

Затриманий громадянин Латвії посідає лідируючу позицію в цьому інформаційному ресурсі, організовуючи і керуючи створенням контенту. Він кілька років жив і працював у росії, прибув до Латвії наприкінці 2022 року.

VDD нагадує, що заборонено передавати як фінансові, так і економічні ресурси компаніям, які перебувають під санкціями, зокрема виконувати для них роботу.

Латвійські ЗМІ уточнюють, що затриманим є Марат Касем, який є редактором російського пропагандистського порталу "Sputnik Литва".

2018 року він брав участь у виборах до Сейму Латвії від партійного об'єднання "За альтернативу", а свого часу його виключили з партії "Злагода" за публічно висловлену грубість на адресу електорату.

У Касема буде можливість оскаржити рішення першої інстанції в Ризькому окружному суді.

16 січня 2020 року VDD почала кримінальний процес щодо ймовірного порушення міжнародних санкцій проти кількох латвійців, які створювали контент для інформаційних ресурсів агентства "россия сегодня" "Спутник" і Baltnews.

Досудове розслідування у справі завершено, і у вересні 2021 року матеріали справи передано до прокуратури. Як повідомлялося, у цій справі було затримано колишнього головного редактора "Baltnews" Андрія Яковлєва, Андрія Солопенка і проросійського активіста Володимира Ліндермана.

Фото: VDD

Источник