Чи можна запивати їжу і як це реально вплине на травлення

Дієтологи розповіли чим краще запивати їжу.

З дитинства нам говорили, що їсти всухом'ятку — шкідливо. Однак є й інша думка — що запивати їжу не можна, так як це порушує травлення. Яке з цих тверджень вірне і як насправді напої впливають на засвоюваність їжі? На ці питання відповіли лікарі-дієтологи, інформує Ukr.Media.

За однією з думок, яку транслюють прихильники не запивати їжу, вода розводить всі травні соки і розбавляє кислоту в шлунку. Тому якщо запити їжу водою, то їжа, яка потрапила в травну трубку, толком не перетравиться, а потім вздується і заболить живіт. Однак фахівці в області здорового харчування над такими аргументами тільки посміюються.

За їхніми словами, твердження, що вода нібито заважає травленню, не витримує критики. За словами фахівців, процес травлення починається ще в роті, де навіть найщільніший шматочок їжі, змочується слиною. Потім, потрапляючи в шлунок, їжа починає змішуватися з шлунковим соком — в його склад входить суміш соляної кислоти, органічних речовин, електролітів і води. При цьому склад може і змінюватися — залежно від потреб людини при вживанні тієї чи іншої їжі.

Якщо це суп, шлунок, а потім і кишечник, підшлункова залоза і жовчний міхур дадуть одну реакцію, на більш щільну їжу — іншу, — пояснили експерти.

Вони додали, що різні рідини залишають шлунок швидше, ніж щільна їжа, проте на сам процес травлення це ніяк не впливає. Вода не розріджує і не послаблює дію травних соків.

Щоб реально розбавити шлунковий сік і трохи уповільнити, але не порушити травлення, потрібно пити дуже багато води, практично по склянці кожні 1-2 хвилини, що ніхто не робить в принципі. Не витримують критики і фрази про те, що вода — це одне, а бульйони, супи — це інше. Шлунок не розрізняє воду просто і воду як основу бульйону, — розповіли лікарі.

При цьому вони додали, що єдиний випадок, коли не варто пити воду під час їжі — це виникнення суб'єктивного дискомфорту. Наприклад, якщо при прийманні рідини з їжею виникають проблеми зі шлунком або кишечником, то тоді особисто вам так робити не варто.

Виникає питання: а що саме пити? На думку дієтологів, щоб не додавати їжі калорійності і не отримувати неприємних побічних ефектів (на кшталт відрижки або здуття живота), варто віддати перевагу звичайній питній воді — краще прохолодній, але не крижаній.

Краще пити воду між процесом вживання щільної їжі. Тобто відкусили шматочок, ретельно прожували, проковтнули і тільки потім запили. Не потрібно пити воду під час пережовування. Важливо, щоб під час жування харчова грудка рівномірно і повноцінно змочувався слиною. Можна випити трохи води до початку приймання їжі — це допоможе запустити процес травлення, збільшити обсяг шлункового соку, змочити ротову порожнину, запускаючи процес утворення слини.

Источник