Як стати багатшими, нічого не змінюючи в житті

Дізнайтеся, чому деякі поради не працюють, і багатійте, нічого не змінюючи.

Багато порад, які допомагають людині розбагатіти, примушують її повністю міняти свій життєвий уклад. Це нелегко, тому більшість зупиняється на півдорозі, інформує Ukr.Media.

Більшість порад, які покликані допомогти нарешті розбагатіти, на перший погляд абсолютно непридатні до життєвих реалій: ну хто в здоровому глузді буде підніматися ні світло, ні зоря, коли вихідний на тижні всього один (максимум — два)? Найчастіше такі поради марні. Якщо ви не жайворонок, субота, яка починається о шостій ранку, навряд чи буде для вас продуктивною. Існують, звичайно, звички успішних людей, які вам корисно було б перейняти, — нічого, що змусило б вас радикально поміняти розпорядок дня, ви тут не знайдете. Для того, щоб коли-небудь стати багатим, не потрібно ламати свій життєвий уклад. Такі зміни доставлять вам багато клопоту, але нічим не допоможуть. Швидше за все, вже через кілька місяців ви знову повернетеся до своїх старих звичок. У цій статті ми розповімо, як багатіти, нічого не змінюючи в житті, і наші прості, але дієві поради обов'язково вам допоможуть.

Чому радикальні рішення не працюють?

Сучасні поради (передбачається, що вони повинні допомогти вам розбагатіти) рясніють всілякими пропозиціями, причому одна неймовірніше іншої: підглядайте за багатими людьми (це взагалі законно?), вставайте о шостій ранку (і це у вихідний-то!) — та навіщо, скажіть на милість, все це потрібно? Невже невсипуще спостереження за вашим забезпеченим сусідом і щоденний підйом трохи засвітло зроблять вас багатшими? Звичайно ж ні, і ось чому.

Річ у тім, що абсолютно всі люди — різні. Одним для продуктивного дня потрібно вставати в п'ять (шість, сім або о восьмій) ранку. Проспавши зайву годину або дві, такі люди ходять, немов сонні мухи, і ні про яку продуктивність мова вже не йде. Іншим для більш-менш нормального початку дня потрібно висипатися, а рекомендовані сім-вісім годин сну цілком здатні перетворити їх в блідих від недосипу людей, з критично низькою швидкістю переміщаються по офісу: поки така людина намагається прийти в себе, заварюючи четверту чашку кави, її колега що виспався вже встиг здати документи начальнику, доробити потрібні таблиці і скласти розпорядок дня.

Крім того, ранній підйом сам по собі не зробить з вас багатія. Всі ці корисні звички мільйонерів, якими так і рясніє інтернет, насправді покликані виробити в вас стійкість і силу волі — саме це допомагає домагатися намічених цілей, і якщо вони (цілі) обрані правильно, ви стаєте в кінцевому підсумку багатшими. Цілком можливо, що ніякого виклику для вашої сили волі в тому, щоб жваво підскочити о шостій ранку, немає — ви спокійно встанете, одягнетеся і зберетеся у справах. А іноді ранній підйом не тільки безглуздий, але навіть шкідливий: систематичне недосипання може негативно відбитися на вашому здоров'ї і неабияк зіпсувати настрій і нервову систему, а це вже точно не допоможе вам розбагатіти.

Так що ж робити? Цілком логічно, що ви ставите подібне питання. Відповідь до банальності проста: шукайте те, що змушує вас проявляти свою силу волі. Наприклад, якщо ви без розуму від фермерського морозива, і купуєте його щоранку, вирушаючи на роботу, спробуйте кинути собі виклик. Не так вже й важливо, в чому конкретно він буде полягати: ви можете елементарно зменшити звичайну порцію (якщо, звичайно, до цього ви купували не один ріжок, а кілька), а то і зовсім відмовитися від улюблених ласощів, замінивши їх чимось більш корисним.

Повірте в себе

Віра у власні сили — дуже важлива, практично ключовий компонент у вашій боротьбі за багатство. Більшість людей, наприклад, не може почати займатися власним бізнесом не тому, що у них не вистачає часу або грошей — для вирішення цих проблем існує далеко не один спосіб. Невіра у власні сили заважає не тільки в таких глобальних завданнях, але і в повсякденному житті. Який раз ви вже пориваєтеся записатися в тренажерний зал, але щоразу кидаєте цю затію, тому що вважаєте, що вона приречена на провал? Вірити в себе, як бачите, дуже важливо — без цього почуття навіть найпотужніша мотивація втрачає свою силу.

Психологи схильні вважати, що невіра у власні сили — одна з ознак сильно заниженої самооцінки. Крім того, таке занепадницьке ставлення до всіх починань цілком може бути сформовано і вашими батьками, якщо вони допускали помилки у вихованні. Так чи інакше, з цією проблемою можна і потрібно боротися, навіть якщо її коріння йдуть глибоко в ваше дитинство.

Ставтеся до грошей правильно

Бідні ставляться до своїх фінансів практично однаково: гроші призначені для того, щоб їх витрачати, і баста. Багаті мислять трохи ширше: вони розуміють, що гроші можна використовувати для задоволення власних потреб, але разом з тим це відмінний фінансовий інструмент, який цілком здатний працювати і приносити прибуток, якщо їм правильно розпоряджатися.

Незайвим буде підвищити рівень своєї фінансової грамотності. Для цього зовсім не обов'язково закінчувати нудні, але дорогі курси. Почніть цікавитися фінансами поступово — наприклад, якщо у вас є невеликі накопичення, але ви тримаєте їх вдома, для початку буде досить просто придивитися до вкладів, які зараз пропонують банки. Пускати все, що у вас є, на покупку акцій сумнівної компанії не потрібно. Крім цілком очікуваних збитків, які ви можете потерпіти через недосвідченість, вам це може просто набриднути, і інтерес до грошей ви втратите остаточно. А це вам зовсім не потрібно — найкраще вчинити якраз навпаки, перетворивши фінанси в своє хобі, яким вам дійсно цікаво займатися. Навіть якщо ви в кінцевому підсумку не будете серйозно зайняті інвестуванням, отримані знання про фінанси точно не будуть зайвими.

Навчіться брати на себе відповідальність

Про старовинний принцип "моя хата скраю" доведеться забути, інакше про багатство теж можна не згадувати. У більшості бідних є одна звичка: вони дуже люблять перекладати відповідальність за свої вчинки на когось іншого. Це, звичайно, дуже зручно: не потрібно відчувати стрес, намагаючись зробити правильний вибір, і страждати від наслідків невірно прийнятого рішення. Однак у цього чудового способу є один досить істотний мінус — перекладаючи відповідальність на когось або на щось, ви ризикуєте втратити контроль над своїм життям. Якщо основні рішення приймаєте не ви, а ваш чоловік, дружина або начальник, не чекайте, що багатство саме звалиться вам на голову — за нього доведеться поборотися, і неодноразово.

Не реагуйте на "халяву"

На "халяву" (особливо яка відразу обіцяє вам золоті гори) краще просто не звертати уваги, і вже тим більше не сприймати її серйозно. По-перше, ви просто витратите найцінніший ресурс, який у вас є — час. По-друге, всерйоз зацікавившись схемами "халявного" заробітку, є шанс, що ви, спустите останні заощадження на черговий аналог фінансової піраміди.

Те ж саме стосується і безкоштовного навчання. При відсутності інших можливостей, звичайно, нерозумно відмовлятися від безкоштовних інтернет-курсів, але от якщо хоч трохи грошей у вас є, найкраще буде вибрати платне навчання. Вченими доведено, що людина набагато краще концентрується на досліджуваному предметі, якщо попередньо вона заплатила за навчання. Це природна реакція — таким чином ми намагаємося виправдати ті витрати, які понесли.

Як бачите, своє фінансове становище можна поліпшити, навіть якщо ви не хочете нічого змінювати в житті. Це буде набагато комфортніше, ніж якби ви насильно намагалися нав'язати собі нібито "корисні" звички, до яких насправді відчуваєте огиду.