ЄС готує нові санкції проти білорусі, Ірану та інших спільників кремля – фон дер Ляєн

Європейський Союз робитиме все можливе, щоб підтримати Україну у її боротьбі проти російської агресії, і вживатиме додаткові заходи проти країн, що підтримують росію у її війні проти України.

Про це на пресконференції у Брюсселі за підсумками підписання Декларації ЄС-НАТО заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Європейський Союз буде продовжувати робити все, що у його силах, щоб підтримати хоробрий народ України. Ми будемо продовжувати тиск на кремль скільки буде необхідно, із болючими санкціями. Ми поширимо ці санкції на тих, хто військовим шляхом підтримує російську війну, на такі країни, як білорусь або Іран. Ми будемо рухатися вперед із новими санкціями проти білорусі у зв’язку з її роллю у російській війні проти України. Водночас ми будемо продовжувати суттєву гуманітарну, економічну та безпекову допомогу України так довго, скільки це буде необхідним», — сказала очільниця Єврокомісії.

Також вона зауважила, що ЄС надалі підвищуватиме увагу до власної безпеки та розвиватиме власні оборонні спроможності, орієнтуючись на пріоритети ухваленого Стратегічного компасу ЄС. У цьому контексті фон дер Ляєн окремо наголосила на необхідності збільшення оборонного виробництва та підвищення рівня взаємодії із підприємствами оборонної промисловості для поновлення запасів військового обладнання. У вирішенні цих питань Єврокомісія має намір тісно співпрацювати із Шведським головуванням ЄС та координувати зусилля із партнерами в НАТО.

Серед пріоритетів співробітництва між ЄС і НАТО президент Єврокомісії назвала також підвищення стійкості країн-членів обох організацій, у тому числі – проти шкідливого зовнішнього втручання та інформаційних маніпуляцій.

«Дуже важливо забезпечити стійкість нашої критичної інфраструктури проти атак всіх типів. Саботаж на «Північних потоках» продемонстрував, що ми маємо взяти на себе більшу відповідальність за безпеку нашої мережевої інфраструктури… Це саме та сфера, в якій ми можемо співпрацювати більш тісно», — додала фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, ЄС і НАТО підписали 10 січня двосторонню Декларацію про партнерство, яке визначить співпрацю між двома організаціями на наступні роки.

Источник