Про що говорять ваші ноги. Палець Мортона, характер і генетика

Палець Мортона — стан (будова) стопи, при якому другий палець довший першого (скорочена перша плюсневая кістка стопи по відношенню до другої плеснової кістки).

 

Така будова зустрічається приблизно у 10% людей і часто не викликає ніяких незручностей, хоча при неправильно підібраному взутті може бути причиною болів і мозолів. У цієї анатомічної особливості чудова історія і кілька корисних практичних наслідків. Вона впливає на стійкість стопи, характер і навіть сексуальну сумісність.

У більшості людей будова кісток пальців ніг таке, що вони розташовані по спадної щодо великого пальця. Однак є люди, у яких другий палець довший першого (великого). Такий палець отримав назву «палець Мортона» по імені американського хірурга-ортопеда Дадлі Джо Мортона (1884-1960), який першим описав це явище. У спеціалізованій літературі явище зазвичай описується як розлад, однак це досить поширене будова, воно зустрічається приблизно у 10 % людей і найчастіше не викликає ніяких незручностей.

Анатомія

Історія

Поширеність у популяціях варіює від 3 (шведи) до 90% (айни). Зазначимо, що у неандертальців була стопа саме з пальцем Мортона.

Стародавні греки і римляни вважали саме такий варіант ноги естетичним стандартом, що відображали в скульптурах. У середньовічній Європі такий палець вважався аристократичним, королівським пальцем.

Всі давньогрецькі скульптури, які представляють фігури греків, чітко видають цю особливість. І не випадково давні греки зображали її у своїх роботах. Пізніше римляни, які не володіли мистецтвом скульптури, копіювали твори греків і разом з ними грецьку стопу теж перетягли у своє мистецтво.

Тому стопу з пальцем Мортона ще називають грецької стопою, в протилежність єгипетської стопі, кожен палець якої коротше попереднього. До речі, у Статуї Свободи стопа теж грецька. У багатьох персонажів італійців Боттічеллі (1445-1510) і Мікеланджело (1475-1564) другий палець стопи довше першого. А також на картинах Леонардо да Вінчі та багатьох інших художників.

Генетика

Палець Мортона – це результат генетичного успадкування, але ступінь його вираженості залежить від характеру і швидкості статевого дозрівання. У пальця Мортона складне спадкування, він не підпорядковується класичного менделеевскому розподілу. Описано суворе сімейне спадкування в декількох поколіннях, є думка, що це рецесивна ознака з неповною пенетрантністю, але, думаю, що реальна ситуація складніша.

Є думка, що палець Мортона пов'язаний з віком закриття трубчастих кісток. Ця теорія свідчить, що вік закриття зон зростання трубчастих кісток людини впливає також і на форму його ступні. І тут слід сформулювати загальне правило, загальну тенденцію цього впливу: чим далі трубчаста кістка знаходиться від серця, тим раніше і сильніше проявляється закриття зон росту цих кісток при статевому дозріванні людини. Отже, чим сильніше у людини статева конституція, тим коротше ці кістки. Слід також нагадати, що чоловіки дозрівають в цілому дещо пізніше, ніж жінки, тому вони мають і більш високий зріст і трохи більшу довжину ніг, ніж жінки, оскільки центри зростання трубчастих кісток у них закриваються пізніше.

У людських ніг так само, як і у людських рук є одна особливість: великі пальці мають по дві фаланги, а інші – по три. А оскільки вони найдалі перебувають від серця, то мають і найбільшу варіацію в залежності від віку статевого дозрівання людини і, відповідно, від його статевої конституції (довжина решти пальців ніг теж залежить від типу статевої конституції, але не в такій мірі й не у всіх людей).

Палець Мортона, характер і сумісність в шлюбі

Згідно з народними спостереженнями і ряду емпіричних даних, палець Мортона пов'язаний з лідерськими якостями і ступенем статевої конституції. Повторюся, що ці спостереження не підтверджені науковими спостереженнями (але такі дослідження не проводилися поки). Чим довше другий палець, тим сильніше у вас задатки лідера. Ви активні, діяльні і винахідливі. Але бажання добиватися мети, не рахуючись з іншими людьми, потрібно стримувати, інакше перетворитеся під владного тирана.

Так, є прикмета: якщо другий палець довший першого, то щасливий володар такої ступні буде господарем у сім'ї. Це вірна ознака того, що ви будете головою сім'ї. До речі, в Індії мами застерігають своїх синів від одруження на дівчат, у яких занадто довгий другий палець на ногах — щоб їх кровинки не стали підкаблучниками.

Народна мудрість радить жінкам: «якщо другий палець довший, ніж великий палець, така жінка дуже неудачлива і буде джерелом занепокоєння для інших. Якщо на нозі великий палець найдовший — ви в підпорядкуванні у чоловіка. Якщо другий довший великого — Ви головна»

Відомо, що партнери з різною сексуальною конституцією погано уживаються в сексуальному плані, що тягне за собою безліч інших проблем. Що стосується статевого темпераменту, виявляється, що у людей зі слабкою статевою конституцією великий палець ноги найдовший, у людей з середньою статевою конституцією – порівняємо з другим пальцем, а з сильною – коротше другого пальця на 3-10 міліметрів. Безумовно, це не найголовніший ознака, а лише один з багатьох, просто майте на увазі що важливо вибирати партнера відповідного саме вам, схожої з вашою конституцією.

Ризики для здоров'я

Тим не менш, така будова стопи може провокувати поява мозолів і дискомфорт у підстави другого пальця ноги, пов'язані з особливостями розподілу маси тіла при ходьбі. Також носіння взуття, крій якої не передбачає таку особливість стопи, може викликати викривлення нігтя. Лікування пальця Мортона починається з правильного підбору взуття. Взуття з високим і широким носком ідеально підходить для полегшення болю. Рекомендується купувати взуття на піврозміру або навіть на розмір більше, щоб другий палець не відчував тиск з боку носкової частини взуття.

Є дві групи ризику: це жінки, які мають вузьку взуття на високому каблуці, тим самим викликаючи здавлення стопи і зміщення кісток і люди з надмірною вагою, які своєю вагою також деформують стопу. Палець Мортона в таких випадках призводить до надмірного тиску на голівку другий плюсновой кістки на підошовної поверхні стопи і до болю, аналогічної тій, яка буває при метатарзалгии. Постійний тиск на нігтьову фалангу другого пальця при ходьбі і стоянні може викликати поява мозолів в цьому місці.

Источник