Польський експерт розповів, скільки танків Leopard 2 потрібно ЗСУ

Збройним силам України необхідний “бронетанковий кулак” для завдання нищівного удару по противнику на окремих напрямках, який складатиметься з танкової бригади у складі двох-трьох танкових батальйонів (116-180 танків), і такий "кулак" реально зібрати серед членів LeoBen (асоціація країн, які експлуатують танки Leopard 2 – ред.).

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформу заявив колишній командувач Сухопутних військ Польщі, ексзаступник міністра оборони, генерал Вальдемар Скшипчак у зв'язку з рішенням Польщі про надання Україні роти танків Leopard 2.

“Це рішення (про передачу танків Leopard 2, — ред.) було довгоочікуваним, його потрібно було прийняти вже давно. Президент Зеленський віддавна говорив про це, і шкода, що раніше ніхто не підхопив цю тему”, — сказав Скшипчак, який є професійним танкістом.

Він зазначив, що Польща має на озброєнні ці танки у двох версіях: Leopard 2 A4 і Leopard 2 A5, при цьому Leopard 2 A4 був адаптований у польську версію Leopard 2PL.

Скшипчак висловив сподівання, що Варшава передасть ЗСУ танкову роту за польською структурою (14 танків), зауваживши, що українська танкова рота складається лише з 10-ти танків.

За словами польського генерала, Україна для результативних дій повинна мати ударну танкову бригаду, яка складатиметься з 2-3 танкових батальйонів для успішних контратак і можливості “розбивати росіян в пух”.

“Це повинен бути бронетанковий кулак. Україна повинна мати 116-180 танків. Для створення такого бронетанкового кулака треба зібрати хоча б 116 танків”, — констатував він.

На думку колишнього заступника міністра національної оборони РП, такий “бронетанковий кулак” зібрати реально: для цього необхідна воля країн-членів LeoBen, які мають на озброєнні танки Leopard 2. Він зауважив, що до цієї групи входять, зокрема, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Німеччина, Іспанія, Португалія, Греція.

“Ці країни давно вже повинні були зустрітися і вирішити про передачу Україні танків Leopard 2 A4”, — наголосив польський генерал і висловив сподівання, що це буде зроблено найближчим часом.

Водночас Скшипчак підкреслив, що у контексті передачі Україні танків Leopard 2 дуже важливим питанням є навчання екіпажів танків. За його словами, професійні танкісти зможуть опанувати нову техніку упродовж двох місяців, а військовослужбовцям без досвіду на це може знадобитися пів року.

Як повідомляв Укрінформ, під час спільної пресконференції у Львові з президентами України і Литви Володимиром Зеленським і Гітанасом Науседою президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що Польща передасть Україні роту танків Leopard у рамках міжнародної коаліції.

Источник