Україна продає закордон лікарські трави на $ 10 млн

В останні два роки формується тенденція збільшення продажів лікарських трав до Європи.

Український ринок лікарських трав оцінюється в 500-600 млн грн. Однак більш перспективним є експорт, який щороку зростає. Про це повідомляють експерти Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, інформує Ukr.Media.

У натуральному вираженні, в нашій країні переробляється від 5 до 6 тис. тонн лікарської рослинної сировини в рік, понад 3 тис. тонн йде на експорт. Всередині країни споживають те, що імпортується — близько 1 тис. тонн, і близько 1,5 тис. тонн продукції власного виробництва. На тлі Євросоюзу ця цифра виглядає мізерною, оскільки там переробляють 600 тис. тонн лікарських рослин в рік. Цифри Індії і Китаю ще вище, причому в рази.

Україна переважно експортує трави в Польщу, Німеччину, Латвію. В останні два роки формується тенденція збільшення продажів трав закордон. Якщо в 2016 році експортовано сировини на $6 млн, в 2017 — $7,5 млн (+ 25%), то за 9 місяців 2018 року — вже на $8,8 млн (+ 17% до всього обсягу минулого року). Не виключено, що до кінця року сума зросте до $10 млн.

Серед понад 2 тисяч найменувань лікарських рослин в Україні в комерційних цілях вирощують 20-30, 6 компаній є великими експортерами, 15 компаній стабільно займаються закупівлею та переробкою лікарської рослинної сировини.

У нинішньому сезоні на трав'яному ринку істотна нестача фіалки триколірної, материнки, м'яти, меліси, хоча закупівельна ціна по цих позиціях склала 50 грн за кг сушеної сировини. Календулу брали по 50-70 грн, лист подорожника по 60-90 грн за кг. Коріння цінується більше: корінь алтея, валеріани лікарської, кульбаби, ехінацеї, солодки і топінамбура беруть у цьому році за ціною 60-90 грн за кг.

Источник