Українцям обіцяють перерахувати платіжки на опалення і гарячу воду

Кабмін придумав, як знизити тарифи на тепло заднім числом.

Мінрегіон вже розробив відповідний проєкт урядової постанови з новою формулою для тарифів. В ній буде враховано зниження ціни на газ, що, у порівнянні з минулим опалювальним сезоном, склало понад 20%, інформує Ukr.Media.

Враховуючи, що газ у структурі тарифу на тепло займає понад 80%, платіжки можуть зменшитись в середньому на 15%.

Проєкт нещодавно був виставлений на громадське обговорювання, яке триватиме до 12 січня 2020 року. Тобто, сам документ може бути прийнятий до кінця січня.

Але перерахувати платіжки обіцяють заднім числом — за жовтень-грудень цього року. Правда, "зайві" гроші громадянам вже не повернуть — вони підуть в рахунок майбутніх платежів або на погашення боргів. А з нового року тариф обіцяють переглядати кожен місяць — залежно від ціни на газ.

Експерти підозрюють, що пропозиція Мінрегіону і є той самий "короткий законопроєкт", який обіцяв оперативно розробити прем'єр-міністр Олексій Гончарук на зустрічі у Зеленського за тарифами.

Газова індексація

На сайті Мінрегіону у повідомленні про початок громадських обговорень проєкту постанови Кабміну "Про проведення перерахунку споживачам розміру плати за спожиту теплову енергію та комунальні послуги впродовж опалювального сезону 2019-2020 років у зв'язку з зміною ціни природного газу" зазначено, що, враховуючи здешевлення газу, за жовтень — грудень цього року, тобто заднім числом, громадянам проведуть перерахунок.

А вже з січня 2020 року перераховувати нарахування стануть щомісяця — залежно від поточної ціни на газ. Нагадаємо: на цей опалювальний сезон Кабмін запропонував населенню і виробникам тепла так звану гарантовану ціну — 5,5 тисяч гривень за тисячу кубів плюс ПДВ і транспортування. Тобто, до споживача газ буде доходити по 7,2-7,8 гривні за куб. А в діючих тарифах на опалення закладений газ по 8,5 гривень за куб.

У жовтні газ був ще дешевше — по 4,2 гривні за куб (без ПДВ і транспортування), в листопаді — близько 4,9 гривні, а грудні — близько 4,3 гривні за куб. тобто, за ці місяці люди переплатили найбільше.

Щоправда, в новій формулі залежність від помісячної ціни не пряма. У ній передбачено, що спочатку буде порахований якийсь коефіцієнт, а вже потім на нього помножать чинний тариф на тепло (а він у кожному населеному пункті різний).

Коефіцієнт визначать наступним чином: річну вартість теплової енергії з урахуванням нової ціни на газ розділять на частку безпосередньо тепла в структурі тарифу (в ньому є й інші складові — зарплати, витрати на ремонт тощо). Потім отриману величину помножать на чинний тариф на тепло.

Перерахунок у два етапи

Перерахунок передбачає два етапи. На першому етапі заднім числом перерахують платіжки за жовтень-грудень 2019 року, коли газ був по 4,2-4,9 гривні за куб без ПДВ і трохи більше ніж 6 гривень з урахуванням всіх витрат.

Результат цієї індексації споживачі побачать у платіжках за травень 2020 року. "Зайві" гроші не повернуть, але вони підуть в рахунок оплати наступних нарахувань, або, якщо є борги — на їх погашення. Тобто, оплатити цими грошима можна буде тепло вже в наступному опалювальному сезоні.

Але ця схема не стосується тих українців, які до того часу розірвуть договір з комунальниками, наприклад, з причини продажу квартири. Правда, як будуть повертати гроші в цьому випадку — не зазначено.

Другий етап перерахунку запрацює з 1 січня 2020 року. Там передбачаються вже щомісячні коригування тарифів з урахуванням поточної ціни на газ. Побачити цей перерахунок можна буде у платіжках за наступний місяць. Тобто, те, що перерахують у січні, відобразиться в лютневому рахунку за опалення і т. д. Але щомісячний перерахунок потрібно буде проводити не всім комунальникам, а тільки тим, у яких ціна на газ буде змінюватися. Тобто, тих, хто не вибере гарантовану ціну або, скажімо, якщо переглянуть тариф на транспортування.

І, якщо такі будуть, то там тариф може не зменшаться, а, навпаки, збільшуватися.

У пояснювальній записці до проєкту сказано, що іншого способу знизити платіжки на тепло і гарячу воду, крім як постійно проводити перерахунки, поки немає. Принаймні до переходу українців на нові договори з постачальниками послуг, а він почнеться з 1 травня 2020 року.

За нинішніми ж договорами тарифи є невіддільною частиною договору і не можуть бути змінені місцевою владою, — йдеться в пояснювальній записці. Але пропонований перерахунок — це формально не новий тариф, а робота зі старими цінниками, тому на нього, нібито, обмеження не поширюються.