Реєструвати на виплати від ООН почнуть мобільні групи на Харківщині

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today. Адреси обіцяють повідомити згодом, у ЦНАПі заявки більше не приймають.

У Харківській області запрацюють виїзні мобільні групи для реєстрації на грошову допомогу від УВКБ ООН.

Пункти благодійного фонду «Право на захист» почнуть роботу від 16 січня, повідомили на офіційній сторінці у соцмережах. Докладно про роботу мобільних груп можна дізнатися з телеграм-каналу https://t.me/unhcr_help_kharkiv.

Нагдаємо, програма від ООН орієнтована на вразливі категорії осіб з числа переселенців, постраждалих від військових дій та тих, хто повернувся до свого постійного місця проживання в певних регіонах, зокрема на Харківщині.

Окрім того, продовжується реєстрація на грошову допомогу від БФ “Право на захист” та HIAS у Харківській та Київській областях. 

Звернутися по грошову допомогу зможуть не тільки люди, що втратили житло, бізнес, засоби до існування внаслідок воєнних, але й вразливі родини ВПО у цих областях (з двома і більше дітьми, з людьми віком 55+, з вагітними жінками або молодими матусями з малятами до 2 років, а також особи з інвалідністю, неповні родини тощо). Перевага надається родинам ВПО, які стали на облік протягом останнього місяця, навіть якщо вони не мають перелічених вище вразливостей!

Отримати грошову допомогу можуть такі категорії мешканців області:

  • Родини (ВПО), які були переміщені протягом останніх 30 днів
  • Постраждалі домогосподарства від раптових обстрілів, родини, які втратили засоби до існування (пошкоджений/втрачений магазин, ферма, худоба тощо) внаслідок проведення військових дій
  • ВПО або люди, що перемістились більше ніж 30 днів тому, мають дохід менший ніж 5400 грн на особу (за останні 3 місяці) та відповідають хоча б одному з критеріїв вразливості.

Не можуть звертатися із заявкою ті родини, хто вже отримував виплати від інших міжнародних організацій.

Гаряча лінія УВКБ ООН: 0 800 307 711.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року на Харківщині призупинили реєстрацію на виплати від ООН. Із вересня до грудня близько 22,5 тис. жителів обалсті подали заявки на грошову допомогу. Заявки можна було подавати тільки через ЦНАП.

Якщо через два місяці з моменту реєстрації гроші не надійшли, людині треба звернутися на гарячу лінію ООН (будні, з 9:00 до 18:00) за номером 0 800 307 711.

Джерело