ЗСУ уразили пункт управління і вісім районів зосередження ворога

Українські ракетні війська й артилерія протягом доби уразили вісім районів зосередження російських загарбників, а також склади боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів ворога.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 16 січня.

"Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, вісім районів зосередження окупантів, склад пально-мастильних матеріалів та склад боєприпасів ворога", — ідеться в повідомленні.

російські війська, за даними Генштабу, протягом доби здійснили два ракетні та шість авіаційних ударів, а також понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі Харківської, Запорізької і Херсонської областей. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Небезпека здійснення ворогом подальших авіаційних і ракетних ударів по об’єктах на всій території України лишається високою.

Повідомляється, що обстановка на Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках суттєвих змін не зазнала, наступальні угруповання загарбників не виявлені.

Водночас 16 січня поблизу українського кордону розпочалося спільне льотно-тактичне навчання авіаційних підрозділів збройних сил республіки білорусь та російської федерації, які входять до регіонального угруповання військ із залученням бойових літаків обох країн.

"Таким чином, під виглядом спільного навчання противник посилив бойове авіаційне угруповання в білорусі. З огляду на це, зростає загроза завдання ракетно-авіаційних ударів саме з повітряного простору білорусі", — зауважили в Генштабі.

Танкових, мінометних та артилерійських обстрілів з боку ворога зазнали райони понад 30 населених пунктів, серед них — Ветеринарне, Зелене, Тернова, Стариця, Вільча, Бударки й Тополі Харківської області, Середина Буда, Попівка, Павлівка та Кіндратівка Сумської області.

На Куп’янському й Лиманському напрямках російські війська обстріляли райони понад 10 населених пунктів, зокрема Котлярівку, Крохмальне, Берестове та Вільшану Харківської області, а також Новоселівське, Стельмахівку, Макіївку, Невське і Кремінну Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження від загарбників зазнали понад 15 населених пунктів, серед них — Роздолівка, Краснополівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Північне та Веселе Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Красногорівка, Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка й Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку росіяни обстріляли Вугледар, Пречистівку, Микільські Дачі й Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню російських військ постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема Зелене Поле, Ольгівське, Полтавка, Білогір'я, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Степове, Гуляйполе та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку загарбники не припиняють тероризувати цивільне населення. Мінометних й артилерійських ударів ворога зазнали, зокрема, Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Берислав, Львове, Новотягинка, Садове, Антонівка, Кізомис і Херсон.

Встановлено, що на території російської федерації іноземним громадянам, які перебувають у черзі на отримання громадянства рф, пропонується добровільно призиватися до лав російського війська й отримати громадянство автоматично. Також у москві здійснюється тиск на комерційні структури з метою фінансової підтримки збройних сил росії через переказ коштів розміром від 10 мільйонів рублів.

У Ростовській області (рф) на полігоні Кадамовський з метою підготовки та подальшого комплектування частин і підрозділів російських військ, що беруть участь у бойових діях в Україні, очікується прибуття підрозділів з мобілізованими. Насамперед доукомплектування стосуватиметься приватної військової компанії "вагнер" і загонів "барс", які постійно втрачають в Україні особовий склад.

За інформацією Генштабу, у Новопскові Старобільського району Луганської області 15 січня під час застосування ворогом комплексу С-300 одна ракета впала на житловий будинок, унаслідок чого загинули двоє мирних жителів.

У населених пунктах тимчасово захопленої території Запорізької і Херсонської областей російські загарбники посилюють контррозвідувальні та режимні заходи, проводять посилені перевірки місцевого населення. Особлива увага приділяється мобільним телефонам.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 16 січня у розв'язаній проти України повномасштабній війні російська федерація втратила 116 тисяч 80 своїх військових, 3118 танків, 6204 бойові броньовані машини й іншу техніку.

Фото: Генштаб ЗСУ

Источник