Хлопець знайшов на горищі Nintendo PlayStation і тепер він багатий щасливець

Приставка така рідкісна, що, можливо, єдина.

У батька на горищі хлопець знайшов ігрову приставку Nintendo PlayStation, і вона настільки рідкісна, що, можливо, це останній на Землі екземпляр. Завдяки знахідці сім'я тепер зможе отримати немислимий стан, інформує Ukr.Media.

В 90-х роках, після того, як на ринку почали завойовувати популярність CD-приводи, компанія Nintendo задумалася про створення власної дискової приставки. З цією ідеєю розробники звернулися до вже процвітаючої на цьому терені Sony. Задум був простий — додати до приставки зі SNES-картриджами від Nintendo привід від розроблюваної PlayStation One. Команди домовилися про співпрацю і почали створювати майбутнього короля індустрії відеоігор — Super Nintendo Entertainment System з CD.

Поєднання заліза і софту різних виробників пройшло успішно, і на світ з'явилася консоль, яку назвали Nintendo PlayStation. Випустили кілька прототипів (близько 200 штук) для внутрішнього тестування співробітниками обох компаній, однак до продажу справа так і не дійшла. Все через бажання Nintendo переграти Sony на стороні разом з її конкурентом Philips. Після того, як чутки про співпрацю між Nintendo і Philips дійшли до Sony, компанія відмовилася від спільної роботи.

Сліди прототипів загубилися, і довгий час ніхто їх не бачив. У світі геймінгу про консоль чули, але своїми очима поглянути на неї та помацати нікому не вдавалося. Однак до 2015 року в Мережі почали з'являтися чутки, що десь була знайдена Nintendo PlayStation, та не яка-небудь, а працездатний примірник, в який можливо вставляти і картриджі Nintendo, і диски від Sony PlayStation One.

Багато хто вважає новину вигадкою, але вона виявилася правдою. З'ясувалося, що американець Террі Дибольд, у 2009 році брав участь у «сліпому» аукціоні, банківської організації Advanta Corporation, яка розорилася. Майно компанії розпродавали запакованим в коробки. Террі купив за безцінь кілька коробок і привіз додому. Консолі він не надав ніякого значення і відправив її на горище.

А у 2015 році син Тері — Ден — натрапив на консоль і зрозумів, що перед ним щось незвичайне. Пізніше з'ясувалося, що один з босів Advanta Corporation раніше працював в Sony Interactive Entertainment Inc, де й отримав свій примірник для тестування.

Після появи консолі Террі та Ден Дібольди почали «гастролювати» з приставкою по США та іншим країнам, представляючи її публіці на різних виставках ігрової індустрії. Їх консоль вважається єдиної вцілілої (поки що), так що за нею полюють багато любителів цифрових рідкостей.

За словами Террі, у 2019 році один з норвезьких колекціонерів запропонував йому 1,2 мільйона доларів, але чоловік відмовився нібито тому, що після сплати податків, покриття всіх витрат на демонстрацію приставки публіці та розділу суми, що залишилася, разом з сином навпіл, у них залишилися жалюгідні крихти.

Однак продати консоль Дібольди все ж запланували та звернулися до компанії Heritage, що займається аукціонами колекційних предметів. Торги за Nintendo PlayStation призначили на 27 лютого 2020 року, і в консолі не буде стартової ціни — її запропонують самі покупці. Але очікується, що менше запропонованої неназваним норвежцем суми в 1,2 мільйона доларів вона точно не впаде, а, швидше, перевищить її.

Як би там ні було, Дібольди впевнені — вони залишаться в плюсі. Террі дуже радий, що не викинув консоль, а його син виявився досить тямущим і розібрався, що вона з себе представляє.

Источник