Як часто потрібно робити перерви і вставати зі стільця, якщо у вас сидяча робота

Вчені знайшли відповідь.

Все більше даних свідчать про те, що тривале сидіння небезпечне для здоров'я, навіть якщо ви регулярно займаєтеся спортом. Виходячи з цих висновків, лікарі радять усім дорослим менше сидіти і більше рухатися. Але як часто потрібно робити перерви і вставати зі стільця протягом дня, якщо у вас сидяча робота? Вчені з Колумбійського університету (США) знайшли відповідь, інформує Ukr.Media.

Вони провели дослідження за участю 11 дорослих людей, які сиділи в лабораторії в ергономічному кріслі протягом восьми годин, встаючи тільки для запропонованого їм фізичного навантаження — ходьби на біговій доріжці або походу в туалет. Учасникам було дозволено працювати на ноутбуці, читати та користуватися телефоном під час експерименту. Також дослідники забезпечили добровольців харчуванням і стежили за їх тиском і рівнем цукру в крові.

Результати експерименту показали, що всього п'ять хвилин ходьби кожні пів години знижують негативні наслідки сидячого способу життя, такі як високий тиск і підвищений рівень цукру в крові, і запобігають розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і ожиріння.

"Навіть п'ятихвилинна ходьба знизила артеріальний тиск на чотири-п'ять міліметрів ртутного стовпа. Це значне зниження, порівнянне зі зменшенням, якого можна очікувати від щоденних тренувань протягом шести місяців", — сказав доктор Кіт Діас, керівник дослідницької групи.

Источник