З яких причин людям важко витрачати гроші на особисті потреби

Існують певні причини, через які важко витратити гроші на себе.

Багато клієнтів психологічних кабінетів зізнаються, що одне з найбільших задоволень у їх житті — витрачати гроші… Але не на себе, а на близьких і друзів. Купити щось собі або ж поїхати поодинці у відпустку можуть дозволити собі не усі, і справа тут не у відсутності коштів, це психологічний момент. Ми спробували з'ясувати, які причини утримують нас від того, щоб порадувати себе, витративши певну суму на власні бажання, інформує Ukr.Media.

Наші переконання не дають нам свободи

Навіть якщо у нас є достатньо накопичених коштів, розлучитися з ними може бути дуже складно. Починає здаватися, що замість брендової помади можна було купити чоловікові або дітям щось важливе. Багатьом дуже добре знайомий стан, коли грошей дуже мало, доводиться заощаджувати, і коли з'являється велика сума, страх втратити або витратити ці гроші набагато сильніший за бажання у цей момент купити щось для себе. Спробуйте зрозуміти, що ваші бажання мають таку ж саму вагу, як і бажання будь-якого члена вашої родини.

Ви вважаєте, що не заслуговуєте на щось більше

Дівчат часто виховують з установкою про те, що найкраще вона повинна розділити зі своєю родиною, тому дівчинка вже з дитинства розуміє, що радувати себе — непристойно і можна отримати осуд з боку оточуючих. Як можна здогадатися, самооцінка такої людини прагне до нуля. Навіть якщо родина маленької дівчинки не відчувала проблем з фінансами, у юній свідомості зароджують думку про те, що усі блага призначені будь-кому, але не їй. Найчастіше такі думки намагаються донести матері.

Ви вважаєте, що зараз не дуже вдалий час

Трапляється й таке, що людина не проти витратити на себе, але обставини змушують її сховати свої бажання у найбільш віддалений ящик. Родина, робочі зобов'язання, родичі та друзі також вимагають віддачі, не кажучи вже про безліч проблем, які супроводжують наше життя. Занурившись у їх розв'язання, ми втрачаємо найдорогоцінніше — час, який можна було б витратити на реалізацію задуманого. Звичайно, кидати близьких на догоду власним бажанням точно не варто, проте завжди шукайте способи задовольнити власні потреби. Якщо потрібно, то відкладайте невелику суму, щоб у результаті не втішати себе тим, що зараз просто немає грошей. Ніколи не забуваємо про себе.

Источник