21 січня — день Омеляна Зимового: історія, традиції та прикмети свята

У цей день було заведено запрошувати в гості кумів і пригощати їх.

Народне свято Омелян Зимовий відзначається 21 січня 2020 року (дата за старим стилем — 8 січня). Віряни православної церкви в цей день вшановують пам'ять преподобного Омеляна, єпископа Кізічеського, інформує Ukr.Media.

Історія

Про життя Омеляна відомо небагато. Згідно з переказами, він жив у IX столітті за часів правління Лева Вірменина і служив єпископом Кізічеським. Імператор вів боротьбу з шануванням ікон, Омелян потрапив до нього в немилість. Лев Вірменин пропонував йому перестати займатися шануванням, на що єпископ відповів відмовою. Він заперечив правителю, що ці питання повинна вирішувати церква, а не государ імператор.

За свою неслухняність Омелян був заточений у в'язницю і позбавлений сану. Він не відрікся від вчення святих отців і помер в ув'язненні.

Традиції та обряди

Традиційно у першій половині дня люди ходили в гості один до одного, оскільки приступати до роботи можна було лише після обіду. Особливо пригощали кума з кумою. Вважалося, що хрещеники будуть мати весь рік гарне здоров'я, якщо куми з радістю пригостилися. У відповідь вони дарували мило і рушник, щоб хрещеники були рум'яними і білими. Згідно з повір'ям, миття цим милом захищає дитину від хвороб і пристріту.

Якщо шлюб відбувається не по любові, а з корисливих мотивів, то хлопцю слід в день Омеляна Зимового багато випити спиртного. Вважається, що тоді в їх шлюбі буде спокій, і спілкування з немилою дружиною буде проходити без скандалів.

Прикмети

  • Якщо в цей день подув південний вітер або почався снігопад, то літо буде з грозами.
  • Якщо на Омеляна безвітряна погода, то літо буде теплим.
  • По цьому дню визначають погоду на серпень.
  • Якщо вночі шлях висвітлює яскравий місяць і зірки усипали нічне небо, то скоро вдарить мороз.
  • Якщо собака згорнулася калачиком у дворі і заснула — чекайте холоду.
  • Якщо вікна у цей день почали пітніти — відлига не за горами.
  • Якщо на Омеляна вдарили холоди, то потепління чекати ще довго доведеться.

Источник