Референдум у Словаччині: низька явка не дозволить змінити Конституцію

Референдум, проведений у Словаччині 21 січня, виявився недійсним через низьку явку. 

Про це повідомляє словацьке видання Aktuality, передає Укрінформ.

За даними комісії, явка становила 27,25%, на виборчі дільниці прийшли трохи більше 1 193 198 осіб. При цьому референдум вважається дійсним, якщо явка перевищує 50%.

Ініціаторами голосування виступила опозиція на чолі з партією Smer-SD. Його метою було створення конституційного механізму, який би дозволяв скорочувати термін повноважень Нацради шляхом референдуму або рішенням парламенту. За такі конституційні зміни вчора проголосували 97,5% виборців.

Партія Smer вважається проросійською. 

Президентка країни Зузана Чапутова заявила, що попри те, що референдум був недійсним, з огляду на нинішню внутрішньополітичну кризу «важливо, щоб депутати якнайшвидше ухвалили поправку до Конституції про дострокові вибори в парламенті».

Наприкінці минулого року Чапутова запропонувала провести дострокові вибори в першій половині 2023 року. Минулого тижня вона сказала, що готова розглянути вересневу дату, яку обговорюють коаліція та деякі опозиційні партії. Якщо до кінця січня не буде досягнуто консенсусу, президентка готова скористатися своїми повноваженнями і призначити тимчасовий уряд.

Вчорашній референдум став дев'ятим в історії Словаччини. Єдиним успішним з них був референдум 2003 року щодо вступу Словаччини до Європейського Союзу.

Источник