10 найцікавіших фактів про стюардес, які ви могли не знати

Унікальна професія.

"Мій стаж роботи складає вже більше 10 років. За цей час я побачила багато історій — від пропозиції руки і серця до зв'язування невгамовного пасажира. Остання змусила понервувати весь екіпаж! Того дня ми летіли рейсом Магадан-Москва, а на борту виявився дуже агресивний чоловік. Летів він з дружиною, маленькою і тендітною, і вела вона себе смирно і навіть боязко.

Потім ми зрозуміли чому: через деякий час після зльоту бідна жінка почала буквально літати по всьому салону. Вони з чоловіком щось не поділили і він почав жорстоко її бити прямо в літаку! Сказати, що ми були в шоці — нічого не сказати. Злякавшись за життя і здоров'я жінки, ми запросили наших бортпровідників втихомирити буйного пасажира. Дивно, але з ним ніхто не міг впоратися, він брикався, бився і кричав. Зрештою, звичайно, нам довелося його пов'язати", — поділилася досвідом одна з прдеставниць професії стюардеси, інформує Ukr.Media.

Факти про роботу стюардеси

1. Деякі думають, що обов'язки стюардеси схожі з роботою прислуги, тільки одна в небі, а інша на землі. Це зовсім не так. Основний обов'язок бортпровідників — організація і забезпечення безпеки пасажирів під час польоту. Саме цьому їх навчали.

2. Не завжди на борту літака бортпровідниками були жінки. Першими стюардами були саме чоловіки, але в 1930 році американська медсестра Еллен Черч змінила цю традицію. Вона навчилася керувати літаком, після чого запропонувала свою кандидатуру на роль стюарда в авіакомпанії Boeing Air Transit. Перевізники вирішили, що це відмінний хід: якщо молоді дівчата не бояться літати на літаку, значить, це абсолютно безпечно.

3. Кожен бортпровідник повинен закінчити медичні курси. Річ у тім, що під час польоту присутність лікаря не передбачено, вся відповідальність лежить на плечах стюардів.

4. Наступного разу, коли ви зустрінете стюардесу, яка ввічливо пропонує вам товари з Duty Free, не поспішайте звинувачувати її в спекуляції. Зазвичай, бортпровідники мають право на "підробіток", пропонуючи пасажирам продукти або послуги — наприклад, пересадити людину з економ-клас у бізнес-клас за наявності вільних місць.

5. Приємним бонусом для дівчат-бортпровідників є можливість знайти собі гідного чоловіка. Ні, огортати професію вуаллю романтики ми не будемо, але факти наведемо: саме на борту літака голландська стюардеса Анніта ван Лерсел зустріла свого майбутнього чоловіка Пола Кітінга — прем'єр-міністра Австралії, а темношкіра стюардеса Грейс Хайтауер — зірку Голлівуду Роберта Де Ніро.

6. Один із найпоширеніших міфів про роботу бортпровідників — їх багатофункціональність. Був випадок, коли пасажир спеціально впустив на сусіднє крісло свій обід, щоб подивитися, як дівчина буде прибирати. Але чоловікові довелося просидіти весь десятигодинний переліт у компанії своєї їжі, адже бортпровідники не виконують функції клінінгової служби, а прибиральники чистять салон по закінченню перельоту.

7. Як і представники інших спеціальностей, стюардеси теж іноді страждають професійними захворюваннями: варикозним розширенням вен, хронічною втомою, болями в спині. А ще майже всі дівчата стверджують, що найвища насолода для них — це сон, якого так не вистачає під час польотів.

8. У бортпровідників може бути відпустка аж 70 днів! До обов'язкових 28 днів додається ще 42 години за наліт. Це безумовна перевага професії, навіть сказати нічого.

9. Існує Міжнародний день бортпровідника — 12 липня.

10. Стюардеси компанії Cebu Pacific Airlines вирішили урізноманітнити повідомлення про техніку безпеки під час польотів, яке для частих пасажирів стало нудним. Для цього вони зняли пародію на Леді Гагу і Кеті Перрі. Не сумніваємося, що така ініціатива була винагороджена по заслугах!

Источник