Харківські альпіністи загинули в бою неподалік Соледару

Фото: Г. Копєйка. Олександр Заколодній і Григорій Григор'єв були друзями і разом пішли захищати Україну.

В альпклубі повідомили про загибель двох харківських альпіністів.

Олександр Заколодній та Григорій Григор’єв загинули 21 січня у боях за Соледар, написав президент Федерації альпінізму й скелелазання Харківської області Геннадій Копєйка.

«Вони були друзями по життю, обом було по 35, вони разом тренувалися, змагалися та їздили в гори. У перші дні військового вторгнення вони разом добровільно пішли захищати українську землю, разом воювали у Спеціальному підрозділі та загинули поруч в одному бою», — повідомив Копєйка.

Командир спецпідрозділу, у якому служили друзі-альпіністи, повідомив рідним про загибель Олександра Заколоднєго та Григорія Григор’єва. Через важкі бої поблизу побратими поки не змогли забрати тіла героїв.

Олександр Заколодний — майстер спорту з альпінізму, кандидат у майстри спорту зі скелелазання та туризму, член збірної України з альпінізму, віце-президент Федерації альпінізму та скелелазання України, голова комітету альпінізму З 2013 року адміністратор харківського скелелазного центру «Вертикаль», де організував десятки змагань з техніки альпінізму та скелелазіння, тренував дітей. Мав вищу освіту за спеціальністю тренера (Харківська державна академія фізичної культури).

Улітку 2013 року Олександр Заколодній брав участь в експедиції на Нанга Парбат, яку розстріляли  терористи. Тоді загинули десятеро людей, зокрема троє харків’ян. Олександр тоді був на сходженні.

«Але через 10 років не повезло — терористи вбили його на рідній землі», — написав Геннадій Копєйка.

Григорій Григор’єв — кандидат у майстри спорту зі скелелазання, 2 розряд з альпінізму, любив туризм, марафон, велосипед, брав участь у змаганнях з тріатлону. Працював у Харківській міській раді.

Джерело