НБУ зберіг облікову ставку та погіршив прогноз ВВП

НБУ зберіг облікову ставку та погіршив прогноз ВВП

Фото: Генштаб ВСУ / Facebook Економіка України у колапсі через війну

Ключовим припущенням погіршення прогнозу є суттєве зниження ризиків безпеки з початку 2024 року, наголосив регулятор.

Національний банк України знову зберіг облікову ставку на рівні 25% річних та погіршив прогноз щодо зростання ВВП. Про це повідомляється на сайті регулятора у четвер, 26 січня.

«З метою повернення інфляції на траєкторію сталого зниження, а також підтримки курсової та макрофінансової стабільності в умовах високого рівня невизначеності правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 25%», — йдеться у повідомленні.

НБУ тримає ставку на цьому рівні із 2 червня 2022 року. Тоді регулятор вирішив підвищити облікову ставку з 10% одразу до 25%.

Облікова ставка — еквівалент вартості грошей економіки. За цією ставкою НБУ надає кошти комерційним банкам, а ті, у свою чергу, кредитують фізосіб та юридичних осіб. Отже, облікова ставка впливає на вартість кредитних ресурсів. Підвищення облікової ставки говорить про зростання рівня інфляції та падіння темпів економічного зростання в країні.

Крім того, Нацбанк різко погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту країни у 2023 році — до 0,3% із 4% у попередньому прогнозі, що багато в чому пов’язано із продовженням базового сценарію з повномасштабною війною ще на півроку — до початку 2024 року.

«Ключовим припущенням прогнозу є суттєве зниження ризиків безпеки з початку 2024 року. Основними ризиками залишаються триваліший термін повномасштабної військової агресії Росії, а також подальша руйнація об’єктів критичної інфраструктури», — зазначили в НБУ.

На 2024 рік також погіршено прогноз зростання ВВП з 5,2% до 4,1%, але очікується прискорення зростання економіки до 6,4% у 2025 році.

Щодо 2022 року, то НБУ оцінює спад ВВП за його підсумками на 30,3%, у тому числі в четвертому кварталі — на 35%.

За його оцінками, номінальний ВВП минулого року склав 4,825 трлн грн, що краще за попередній прогноз у 4,75 трлн грн. Проте на цей рік прогноз номінального ВВП погіршено до 5,985 трлн грн з 6,175 трлн грн, на наступний — до 7,085 трлн грн з 7,35 трлн грн.

Раніше у Мінекономіки заявили, що торік ВВП України просів майже на третину. Це найбільше падіння за всю історію, проте краще, ніж очікувалося.

Джерело