З яких причин щоденне вживання вівсянки є шкідливим для організму

Занадто часте вживання вівсянки є шкідливим для організму людини.

Чому не можна їсти вівсянку щодня, і до чого може призвести зловживання цією кашею, цікавить любителів цієї страви. Швидше за все, є люди, які неодноразово чули про користь вівсянки. У ній є вітаміни, поживні речовини, причому вівсяна каша допомагає нормалізувати обмін речовин, інформує Ukr.Media.

Є люди, які не розуміють тих, хто починає свій день не з каші, а з бутербродів або зовсім без сніданків. Але ця каша не настільки корисна, як може здатися. Головне, вчасно дізнатися про причини, чому не варто їсти вівсянку настільки часто.

Проблеми, які можуть виникнути, якщо їсти вівсяну кашу щодня

Вимивання кальцію з кісток

Якщо людина буде часто їсти кашу, то це гарантовано призведе до вимивання кальцію з кісток, що призводить до остеопорозу. У крупі міститься фітин, він заважає засвоєнню кальцію. Також він має властивість накопичуватися в організмі. Через це найкраще їсти цю кашу не більше ніж 2-3 рази на 7 днів.

Проблеми з травною системою

Вівсяна каша містить глютен, а його люди часто не переносять. Адже у них може бути непереносимість або навіть алергія, яка є з народження або надбана. Це відбувається у тому разі, якщо людина зловживає продуктами, у яких міститься глютен.

Зайві кілограми

Якщо подивитися з одного боку, то вівсянка дуже поживна і корисна для організму. З іншого — з нею легко можна перестаратися. Адже у кашу додаються молоко, фрукти, підсолоджувачі. Якщо хочеться з'їсти вівсянки, то краще пошукати цільнозернову або ж взяти пластівці грубого помелу. У такої каші є мінус — вона готується довше за звичайну.

Неправильний вибір на сніданок

Люди, які дотримуються режиму правильного харчування, впевнені, що тарілка вівсяної каші вранці — це чудовий сніданок. Але для нормального функціонування варто вранці давати організму жири, білки і вуглеводи. А оскільки ця крупа багата лише на вуглеводи, то потрібно над цим замислитися.

У багатьох людей після вживання даної каші прокидається голод вже через кілька годин. Тому якщо людина все одно вирішила їсти вівсяну кашу на сніданок, то вона повинна обов'язково додати у неї щось білкове.

Які існують позитивні причини, щоб вживати вівсяну кашу

Більшість людей відмовляються від вівсянки і вважають її несмачною. Якщо подивитися деякі дієти, то можна побачити, що там потрібно їсти вівсяну кашу практично щодня. Безперечно, що овес багатий на клітковину, яка необхідна для нормального травлення. Харчові волокна допомагають вивести з організму токсини.

Клітковина допомагає правильно працювати кишківнику, впливає на зростання мікрофлори, яка дуже необхідна для зміцнення імунітету. Також вона допомагає знизити рівень холестерину і цукру у крові, покращує засвоєння їжі.

Якщо у людини захворювання шлунково-кишкового тракту, то найчастіше їй призначають дієту, у якій щодня є вівсянка. Крупа здатна обволікати слизову, перешкоджає її пошкодженню і навіть допомагає відновленню. Вівсяна каша здатна нормалізувати кислотність шлункового соку.

Поради, які допоможуть не нашкодити своєму здоров'ю вівсяною кашею

Якщо прислухатися до рекомендацій фахівців, то тоді можна уникнути багатьох проблем зі здоров'ям. Кашу слід їсти раз на три дні, чергуючи її з іншими продуктами і крупами. Найкориснішою кашею можна назвати ту, яка виготовлена з цільних зерняток вівса. Але варто бути готовими до того, що її доведеться довше готувати.

Від каші з пластівцями набагато менше користі, особливо якщо у ній є цукор, фрукти або інші добавки. Фахівці не радять додавати добавки у вівсяну кашу, адже вони можуть не лише зіпсувати кишківник, але і додати зайву вагу.

Источник