«Ніби можна закрити очі на те, що Росія робить із Харковом»: Зеленський написав Макрону

Фото: ОП. Володимир Зеленський продемонстрував світу зруйнований "Уніфехт".

Президент України звернувся до французького колеги щодо вірогідного допуску російських спортсменів на літню Олімпіаду-2024.

Володимир Зеленський написав листа президенту Франції Емануелю Макрону. Приводом стала спроба Міжнародного олімпійського комітету повернути російських атлетів на змагання та Олімпійські ігри.

«Намагання Міжнародного олімпійського комітету повернути російських спортсменів на змагання та Олімпійські ігри – це намагання сказати всьому світу, ніби терор може бути чимось прийнятним. Ніби можна заплющити очі на те, що Росія робить із Херсоном, із Харковом, із Бахмутом та Авдіївкою. Сьогодні направив листа пану президенту Макрону якраз щодо цього й у продовження нашої з ним розмови, яка відбулась 24 січня. Готуючись до паризької Олімпіади, ми маємо бути впевнені в тому, що Росія не зможе використовувати її чи будь-яку іншу міжнародну спортивну подію для пропаганди агресії чи свого державного шовінізму», — повідомив Зеленський у вечірньому звернення 29 січня.

Україна буде переконувати міжнародних спортивних бюрократів відмовитися від підтримки держави-терориста.

Нагадаємо, раніше президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив, що хоче «вивчити можливість» повернення атлетів з Росії та Білорусі у міжнародний спорт.Україна у такому випадку буде бойкотувати міжнародні змаганння.

Нагадаємо, Росія з 24 лютого 2022 року знищила безліч спортивних об’єктів у Харкові. Зокрема, пошкоджені «Уніфехт», спорткомлекс «Політехнік», стадіон «Динамо», аеродром «Коротич», база «Металісту 1925».

По «Уніфехту» (на фото) російський літак випустив дві ракети 5 березня. У результаті впала стеля, вилетіли вікна та частина стін, було зруйновано підлогу. Стадіон та тренувальний комплекс ХНУ ім. Каразіна побудували на Павловому Полі наприкінці 1970-х років. Тут працювала кафедра фізичного виховання та спорту, було кілька тренувальних приміщень для футзалу, баскетболу, бадмінтону, боксу. Родзинкою спорткомплексу були зали для фехтування, де тренувалися майбутні чемпіони. Саме тут опановували мистецтво володіння рапірою чемпіон світу Дмитро Карюченко, багаторазовий чемпіон України Максим Хворост, чемпіонка світу Олена Вороніна.

Джерело