Експерти ООН закликають розслідувати воєнні злочини «вагнерівців» у Малі

Група експертів Ради ООН з прав людини закликала до проведення незалежного розслідування можливих воєнних злочинів з боку армії Малі та найманців із пов’язаної з кремлем ЧВК “Вагнера”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

Експерти аргументують свій заклик “постійними й тривожними звітами про жахливі страти, масові поховання, катування, зґвалтування та сексуальне насильство, грабежі, вибіркові затримання та насильницькі зникнення, вчинені збройними силами Малі та їхніми союзниками”.

Військова хунта Малі та російський уряд стверджують, що іноземні війська в країні є “неозброєними військовими інструкторами, які допомагають у боротьбі з десятилітнім повстанням джихадистів”.

Проте західні країни, включаючи США та Францію, стверджують, що бойовики є найманцями ЧВК “Вагнера”, які також були розгорнуті в Україні, Лівії, Сирії та Центральноафриканській Республіці.

Експерти висловили особливу стурбованість «достовірними повідомленнями» про те, що малійські солдати та «військовий персонал, які, як вважають, належать до групи Вагнера», стратили сотні людей у селі Моура в центральній частині Малі.

Кількість загиблих серед цивільного населення в Малі зросла в чотири рази після прибуття сотень найманців ПВК «Вагнера» в грудні 2021 року до понад 2000 у 2022 році з приблизно 550 у попередньому році.

Як повідомляв Укрінформ, дезертир із «Вагнера» розповів CNN про звірства найманців в Україні.

Источник