Бабак Тимко ІІІ схуд через стрес і розповів, коли прийде весна на Харківщину

Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today За традицією Тимка розбудили у День бабака.

Потепління прийде за шість тижнів.

2 лютого, у День бабака, на біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна у селі Гайдари (Зміївська громада) бабак Тимко ІІІ спрогнозував початок весни у 2023 році. За прогнозами Тимка, весна розпочнеться не пізніше, ніж за шість тижнів — у середині березня.

Цьогоріч Тимка привезли у Гайдари з села Нестерівка у Великобурлуцькій громаді Куп’янського району. Його витягли з дерев’яного будиночка, аби «почути» прогноз.

Потім Тимкові запропонували обрати продукт, який він рекомендує українцям. На столі розмістили буряк, моркву, хліб, картоплю та капуста. Тимко віддав перевагу буряку. 

Зазначимо, у порівнянні з минулими роками бабак Тимко сильно схуд. Як пише «Суспільне Харків» із посиланням на наукового співробітника кафедри зоології Харківського національного університету ім. Каразіна Володимира Ронкіна, бабак погано спав, через війну отримав стрес. Російські окупанти постійно б’ють по Куп’янському району, де живе бабак, обстріли впливають на його стан. Зимує Тимко у погребі, взимку нічого не їсть, як і всі бабаки. Стан його здоров’я можна буде оцінити ближче до літа.

«Тимко, не можу сказати, що почуває себе дуже добре — забагато переживань. Я одного разу заходив в погріб, коли були обстріли, було відчуття наче як землетрус. Думаю, це впливає на те, що бабаки погано сплять, вони останні роки погано сплять через якісь кліматичні проблеми, а тут — додатковий стрес. Сьогодні Тимко не спить. Схуд сильно, це ненормально, може вплинути на його здоров’я, але зрозуміло буде ближче до літа. Взимку бабаки нічого не їдять. У нього температура нині занадто висока, щоб він зберіг жирові запаси на рівні як слід», — пояснив Володимир Ронкін.

Минулої зими померла подружка Тимка. На сьогодні науковці доглядають 20 бабаків, п’ятеро народилися під час окупації.

Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today ПопереднійНаступний

Нагадаємо, 2 лютого 2022 року байбак Тимко також пророкував весну. Гризун не побачив своєї тіні, але «нашептав» наглядачці, що  весна прийде за розкладом, хоча буде досить прохолодною.

Як писав KHARKIV Today, бабак Тимко перебував під окупацією. На біостанції станом на травень 2022 року жили від 36 до 38 бабаків.

Джерело