Росія вперше продала золото із фонду добробуту

Росія вперше продала золото із фонду добробуту

Фото: nbp.pl Росія продала 3,6 тонни золота із ФНД у січні

Російський Мінфін продав золото та китайські юані для покриття дефіциту бюджету у розмірі 1,76 трлн рублів.

Країна-агресор Росія в січні вперше продала золото із коштів Фонду національного добробуту (ФНД) для покриття дефіциту бюджету, що різко зріс. Про це свідчать дані Мінфіну РФ, оприлюднені напередодні.

Усього було продано 3,6 тонни золота. Крім того, з тією ж метою було продано 2,3 млрд китайських юанів. Загалом від продажу було отримано 38,5 млрд рублів.

При цьому в лютому російський Мінфін планує продати втричі більшу юанів з ФНД на 160 млрд рублів.

Також повідомляється, що дефіцит бюджету Росії в січні становив 1,76 трлн рублів. Витрати бюджету збільшилися на 59% — до 3,117 трлн рублів. Доходи становили 1,356 трлн рублів, що у 35% менше, ніж у січні 2022 року.

Різке зростання дефіциту бюджету в Москві пояснили п’ятикратним збільшенням витрат на держзакупівлі, а також зниженням нафтогазових доходів до 426 млрд рублів, що на 46% менше, ніж у січні минулого року.

Загальний обсяг ФНД станом на 1 лютого становив 10,8 трлн рублів. З них 307,4 млрд юанів, 551 тонна золота, 530 млн рублів та 10,4 млрд євро.

Відомо, що з кінця минулого року Мінфін змінив структуру ФНД. Тепер на юані може припадати до 60% резервів, а золото — до 40%. Раніше ці пропорції становили 30% та 20% відповідно.

Напередодні в Росії заявили про «втрату довіри» до долара США. Це нібито «абсолютно ненадійний інструмент», вважає голова російського Мінфіну Антон Силуанов.

Джерело