ЦСКА — черговий аргумент проти допуску росіян на Олімпіаду

росія завжди використовує спорт задля покращення й локалізації своєї пропаганди. Один з найбільш яскравих прикладів взаємодії російських силових структур і спортсменів — це центральний спортивний клуб армії.

Поки Міжнародний олімпійський комітет консультується на рахунок можливого допуску представників рф і рб до Олімпійських ігор, ми продовжуємо доводити очевидні речі: російські спортсмени винні у російській агресії проти України. Сама лише наявність ЦСКА як структури — це аргумент проти участі росії на головних спортивних змаганнях чотириріччя. Що таке центральний спортивний клуб армії і чому його існування грубо порушує олімпійську хартію, читайте в матеріалі від Укрінформу.

російські спортсмени — це частина міноборони країни-терориста. Завжди нею були

Центральний спортивний клуб армії — це федеральна автономна установа міністерства «оборони» російської федерації. Свій початок це формування бере ще з часів СРСР, з 1923 року. До неї входили представники фактично всіх видів спорту, зокрема командних. Суть клубу полягає в тому, що представники спорту вищих досягнень(професіональні спортсмени — ред.) виступають на міжнародних змаганнях і паралельно входять до складу російської армії.

В цьому випадку атлети не рекламують збройні сили рф, а безпосередньо входять до них: члени ЦСКА складають присягу, отримують військові звання, зокрема й офіцерські, одягають військову форму на урочисті заходи… Щобільше, клуб фінансується на державні кошти росії.

Виходячи з цього, коли мова йде про чисельність російської армії, то в цей список зараховують і представників ЦСКА. Їх, як частину міноборони рф, можуть умовно відрядити під Бахмут, Кремінну для поповнення окремих підрозділів росії у війні проти України. Професійних спортсменів у лавах ЦСКА вистачає. За інформацією міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, 45 з 71 спортсменів-медалістів рф на токійських Іграх-2020 — це члени центрального спортивного клубу армії. 

Водночас президент МОК Томас Бах запропонував створити комісію, яка б визначала, чи засуджує російський спортсмен вторгнення росії в Україну. За логікою очільника МОК, це допоможе не допустити на Олімпіаду спортсменів, які підтримують дії рф.  Чи працює в анонсованому президентом МОК «відборі» правило кімнати для куріння? Якщо більша половина російської збірної — це представники загарбницької армії, то хіба інша частина команди виступає проти російської армії? Не виступає.

Соцмережі ЦСКА — це еталонний приклад російського нацизму

Не спортом єдиним. Клуб активно веде соцмережі, в яких стабільно підтримує російське керівництво, зокрема путіна, і висвітлює участь спортсменів у мітингах/акціях/форумах на підтримку загарбницької війни росії проти України. 19 березня 2022-го року члени ЦСКА відвідали концерт на честь «возз'єднання Криму з росією». Щобільше, на сторінках ЦСКА учасники клубу відкрито підтримують війну проти України, очіувано називаючи її «СВО». 

В Інстаграмі організації прямо повторюють тези російського керівництва, зокрема про те, що «російська воєнна операція не загрожує цивільному населенню України». Учасники ЦСКА не тільки виправдовують військову агресію, а й заохочують російських загарбників воювати.

У своїх публікаціях вони постійно використовують хештеги «ZаПацаноV, Zа победу, героиZ». Регулярно на сторінках клубу фігурує і владімір путін. Його звеличують в найкращих манерах російської пропагандистської машини — «наш лидер, главный, первый».

МОК цього вперто не помічає. Потуги з пошуку важелей для повернення росіян на Олімпіаду тривають. 

Участь членів ЦСКА в Олімпіаді — це пряме порушення Олімпійської хартії

Хартія — це основний правовий документ Олімпійських ігор. У ньому чітко прописано процедуру діяльності Міжнародного олімпійського комітету і НОКів. В самому документі також розповідають про основну місію олімпійського руху й принципи олімпізму. Очевидно, таке формування, як ЦСКА, і його члени відкрито порушують низку положень хартії. Особливо це простежуються на прикладі принципів олімпізму.

Олімпійський рух пропагує низку ідей, серед яких і політична. «Підтримка антивійськового руху, примирення народів» — це перший принцип олімпізму, яким нехтують російські спортсмени. Хіба атлети, які відкрито підтримують загарбницьку війну(частина з них воює) можуть пропагувати  антивійськову ідею — питання риторичне. 

Далі — все по Орвеллу. Ще одним завданням руху окреслюють просування гуманістичної ідеї. російське керівництво й армія рф, частиною якої є ЦСКА, відкрито заперечують незалежність України й українців, зневажають нас, як націю. Ця риторика широко використовується не лише путіном, але і центральним спортивним клубом армії. 

Очевидно, що зневага Олімпіади стала візитівкою росії. Повномасштабне вторгнення на територію України росіяни розпочали за тиждень після пекінських ігор 2022-го року, окупація Криму відбулася після Олімпійських ігор-2014, напад на Грузію — безпосередньо під час пекінських Ігор-2008. Воєнні дії під час Олімпіади, до речі, є чи не найбільшим порушенням хартії. На жаль, не для всіх.

Every athlete of the russian Olympic team is an individual promoter of these: pic.twitter.com/WtpuzAfdoi

— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 2, 2023

Ситуація з допуском росіян влучно прокоментувало Міністерство оборони України, зауваживши, що місце білого прапору росії лише на полі бою, а не на Олімпіаді. У цьому випадку його дозволять підняти навіть представнику ЦСКА.

Віталій Ткачук, Київ 

  

      

Источник