Звідки в бананах радіація і чи небезпечно це для нашого здоров’я

Чому банани називають найбільш радіоактивними фруктами.

Радіація давно вже закріпилася в людській свідомості як щось дуже небезпечне для здоров'я. Відносно це так, але тільки якщо ми говоримо про надмірну її кількість. Наші побоювання в більшості полягають у тому, що радіація — це те, що не має ні запаху, ні кольору, ні смаку. Тільки через якісь невідомості ми продовжуємо цього боятися, хоча в наш час навіть уявити собі не можемо наскільки часто ми піддаємося даним радіоактивним випромінюванням. Крім того, напевно, не кожен знає про те, що в продуктах харчування радіація теж є. Ми можемо вживати овочі і фрукти і навіть не знати про це. Так, більшість людей можуть турбуватися про вміст радіації в наших улюблених екзотичних бананах, інформує Ukr.Media.

Деякі натуральні продукти можуть містити в собі природний радіоактивний ізотоп вуглець-14 і калій-40. До таких продуктів можна віднести картоплю, боби, насіння, горіхи і, як говорилося раніше, банани. Вважається, що саме банани є найбільш радіоактивними фруктами, оскільки в їх складі є калій-40 і згідно з вченими він має досить великий період власного розпаду (близько 1 мільярда років).

Є й інші цікаві сторони банана, адже в середньому за величиною банані протягом 1 секунди відбувається розпад калію-40 близько 15 разів. Таким чином, вчені жартома вирішили придумати ще одну радіоактивну величину, яку назвали «банановим еквівалентом», що є дозою опромінення, порівнянною з з'їданням одного повноцінного банана.

І як би люди не переживали з цього приводу, банани у жодному разі не несуть в собі ніякої небезпеки для організму людини. Крім того, слід зауважити той факт, що практично щорічно людина разом з різною їжею, а також водою отримує дозу радіації в розмірі 400 мк3в. У сучасному світі досить складно убезпечити себе від радіоактивного випромінювання, хочете ви того чи ні, але поруч завжди будуть присутні технології та всілякі гаджети біля людини, які так чи інакше мають у своєму складі радіоактивні речовини.

Але не варто відмовлятися від бананів та інших харчових продуктів, які на вашу думку мають високу радіацію, бо в людському організмі також містяться такі речовини, але все це просто-напросто протягом певного часу вимивається природним шляхом з організму людини. З цієї причини можна і далі насолоджуватися банановим варенням, капкейками, морозивом і чізкейками.

Источник