Що відбувається з організмом, якщо часто їсти насіння соняшнику

Користь і шкода насіння.

Насіння — один з найпопулярніших снеків в нашій країні. Пакетик насіння допоможе підтримати бесіду, розважити гостей, супроводить перегляд фільму. Але будь-які ласощі добрі в міру, у тому числі і насіння соняшнику, інформує Ukr.Media.

Лікарі-дієтологи нагадують про калорійність цих ласощів: в ста грамах насіння міститься понад 600 калорій! П'ятисотграмовий пакетик, який в будь-якому магазині стоїть на видному місці, містить, таким чином, 3 000 калорій! Це перевищує денну норму споживання калорій, навіть якщо ви нічого, крім вмісту цього пакетика, не будете вживати ні на сніданок, ні на обід, ні на вечерю.

Думаєте, складно подужати пів кіло насіння в день? Добровольці з контрольної групи, яка брала участь в експерименті в Лондонській дієтологічній клініці в 2016 році, споживали щодня протягом двох тижнів по 300 грамів насіння, доповнюючи ними раціон в 1 500 калорій. В результаті середня надбавка ваги в цій групі склала за 14 днів 1 200 грамів, враховуючи, що за достатньою руховою активністю випробовуваних ретельно стежили дослідники. Пояснення просте: якщо організм не може використовувати отримані ним калорії, він зберігає їх у вигляді жиру. Потреба в калоріях залежить від декількох факторів, включаючи стать, вік і рівень активності. В середньому це від 1 500 до 2 000 калорій. І тут насіння може завдати неприємного удару за станом всіх систем організму.

Джоді Бреверман у дослідженні, присвяченому небезпеці надмірного споживання насіння соняшнику (What are the dangers of eating too many sunflower seeds), наводить дані, отримані в результаті ряду досліджень Американською кардіологічною асоціацією. Вони свідчать, що зловживання насінням (щодня більше 100 грамів) може викликати надлишок натрію в організмі, що тягне, крім зайвої ваги, серцево-судинні захворювання, порушення роботи серця, панкреатит, виразку шлунку та інші серйозні неприємності зі здоров'ям. Насіння також служить джерелом насичених жирних кислот, а їх надлишок, своєю чергою, загрожує привести до стрибка рівня нездорового ліпопротеїну низької щільності або холестерину.

Вчені з Медичного центру Університету Вашингтона прирівнюють пів склянки насіння по калорійності до стограмової плитки шоколаду, а цілий стакан — до великої порції свинячого шашлику. Ще одна загроза для людини таїться в здатності лушпиння насіння соняшнику абсорбувати важкі метали, зокрема кадмій, з ґрунту і повітря, куди ці отруйні речовини потрапляють з повітря, наповненого вихлопними газами і відходами промислових підприємств. Щоденне поповнення такими отрутами всіх систем нашого організму може за пару років підірвати здоров'я навіть фізично міцної людини — в цьому випадку стакан отруєного насіння можна прирівняти до пачки сигарет.

У 150 грамах насіння соняшнику міститься близько 1,6 міліграма фосфору, що становить 232 відсотки від рекомендованого щоденного споживання. Ті ж 150 грамів насіння забезпечують 111 мікрограмів селену, що становить понад 200 відсотків від його рекомендованого щоденного споживання. А неконтрольоване споживання цих елементів вкрай небезпечно. Фосфорна надмірність може привести до надлишку кальцію і захворювань нирок, надлишок селену загрожує випаданням волосся, розшаруванням нігтів, висипаннями на шкірі, втомою, апатією і дратівливістю, а в особливо важких умовах навіть може закінчитися летальним результатом.

У завзятих любителів насіння неминуче псуються зуби — лушпиння завдає шкоди зубній емалі, якщо ви звикли лузати неочищене насіння. І в результаті ви гарантовано отримаєте карієс. Співаки та артисти, які піклуються про свої голосові зв'язки, не вживають насіння навіть в мінімальних кількостях: вважається, що насіння соняшнику дуже шкодять голосовим зв'язкам. Під сумнів поставлено (але не спростовано остаточно) думку деяких лікарів, що насіння може стати причиною запалення апендикса.

Тим часом багате здоровими жирами і хорошим джерелом клітковини, білка, заліза, вітаміну Е і декількох вітамінів групи В, насіння соняшнику може бути здоровим доповненням до раціону. Насіння соняшнику є багатим джерелом здорових моно — і поліненасичених жирів, які покращують здоров'я серця. Але краще вживати його не частіше двох разів на тиждень і не більше 100-150 грамів.

Источник