У яких районах Харківщини вода не відповідає нормам

Воду дослідили за санітарно-хімічними, мікробіологічними та вірусологічними показниками.

Відхилення від норм виявили у воді в Ізюмському, Лозівському, Харківському районах, а також у Харкові.

Минулого року з 281 джерела централізованого водопостачання та мереж водопроводів з питною водою для мешканців Харкова та області дослідили 6933 проби води за санітарно-хімічними показниками. У 11,6% із них виявили перевищення нормативів. Найбільше проб із відхиленнями було у Лозівському (22,3%) та Ізюмському (18,3%) районах. Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

«У досліджених пробах встановлено перевищення гігієнічних нормативів за органолептичними показниками (кольоровість, каламутність, запах, присмак), показниками окиснюваності, загальної жорсткості, вмісту сульфатів, хлоридів, заліза, аміаку, нітратів, кремнію, фтору, сухого залишку», — розповіли у Центрі контролю.

За мікробіологічними показниками дослідили 8318 проб води. У 3,5% із них були відхилення від встановлених нормативів. Зокрема, це Ізюмський район (7,9%), Лозівський (6,5%) та Харківський (3,7%).

За паразитологічними показниками на дослідження взяли 114 проб води. Відхилення виявили в одній пробі — у воді з сільського водогону Височанської селищної громади були цисти лямблій.

Проби питної води, які відібрали з мереж централізованого водопостачання для вірусологічного дослідження, нормам відповідали.

У Харкові відібрали 642 проби питної води для санітарно-хімічного дослідження. У 4,4% із них були відхилення: перевищення рівнів кольоровості в 1,1-1,2 раза, каламутності — в 1,2-2 рази, перманганатної окиснюваності — в 1,1 раза, вмісту заліза — в 1,2-1,5 раза, тригалогенметанів – у 2 рази. За мікробіологічними показниками дослідили 565 проб, у 6,5% виявили відхилення від норм.

Як писав KHARKIV Today, до 22:00 16 лютого у частині Київського району припинили водопостачання. Список адрес, де сьогодні немає води, можна знайти за посиланням тут.

Джерело