В Університеті Сіднея назвали спосіб безболісної відмови від кави

В експерименті взяли участь понад 60 осіб, які при відмові від кави відчували неприємні симптоми.

Вчені з Сіднейського університету в Австралії з'ясували, як можна безболісно відмовитися від кави. Знизити неприємні відчуття при відмові від кофеїну допоможе плацебо, інформує Ukr.Media.

За статистикою, близько 90% дорослих людей п'ють каву щодня. У багатьох з них при відміні кофеїну виникає «синдром відміни». Для такого стану характерні головні болі, втома і поганий настрій, підвищена дратівливість.

Вчені провели експеримент за участю 61 добровольця. Всі ці люди пили три і більше чашки кави в день, і через добу після відмови від напою, що бадьорить, у них були зафіксовані негативні симптоми.

Людей поділили на три групи. Учасникам двох груп давали каву без кофеїну, причому одні знали про це, а інші думали, що п'ють звичайний напій. Люди з третьої контрольної групи пили воду.

В результаті група, яка вважала, що п'є каву з кофеїном, повідомила про значне поліпшення свого стану, хоча фармакологічних причин для цього не було. Вчені пов'язали це з ефектом плацебо.

При цьому ті, хто знав, що п'є каву без кофеїну, також відчули себе краще. Це явище відоме як "ефект відкритого плацебо". Стан людей з групи, що пила воду, не змінився.

Источник