Київ допоможе з відновленням харківської ТЕЦ

Когда ТЭЦ-5 возобновит работу, неизвестно. Фото: KHARKIV Today Міністр енергетики побував на ТЕЦ-5, яка зазнала удару РФ 10 лютого.

Міністерство енергетики України долучиться до відновлення ТЕЦ-5.

Про це повідомили у преслужбі ТЕЦ-5 з посиланням на візит міністра енергетики Германа Галущенка. Він відвідав Харківську область і зокрема постраждалі енергетичні об’єкти 20 лютого. Під час поїздки міністр назвав наслідки російських обстрілів звичайною картиною «руського миру» і сказав, що Харківщині треба набувати енергетичної незалежності.

На ТЕЦ-5 повідомили, що востаннє під час атаки було влучання ракети в генераційне обладнання.

«Внаслідок обстрілу ушкоджено інфраструктуру та устаткування станції. Значні руйнування відбулися у  головному корпусі. За словами керівництва ТЕЦ-5, найгірше у цій ситуації те, що вперше  було поранено персонал: 8 людей з різним ступенем уражень  госпіталізовано у лікарні. Спілкуючись із працівниками теплоцентралі, Герман Галущенко запевнив у всебічній підтримці одного з ключових в Україні підприємств теплоенергогенерації. За його словами, допомога ТЕЦ-5 надаватиметься системно і з різних джерел. Під час наради були намічені плани з відновлення ТЕЦ», — повідомили в пресслужбі ТЕЦ-5.

Нагадаємо, систему теплопостачання у Харкові перезапускали сім разів з початку опалювального сезону. У Харківській міській раді обіцяють також у відновленні ТЕЦ.

«Виділятимемо кошти з міського бюджету, залучатимемо фінанси держави для відновлення пошкоджених підприємств. Попереду — глобальні роботи з відновлення ТЕЦ та теплових мереж», — сказав міський голова Ігор Терехов.

Нагадаємо, на даний момент Харківська область частково виробляє електроенергію, частково бере з української мережі (цифри не називаються з безпекових причин). До кінця року генерацію планують збільшити за рахунок децентралізація і налагодження газотурбінної генерації (двигун станції спалює газ або високоякісне паливо і виробляє електроенергію). У планах — зробити регіон енергетично самодостатнім.

Джерело