У Харкові буде школа імені Дані Дідіка

Колаж: Микита Лисенко. Учень 11-ї школи помер вісім років тому після теракту біля Палацу Спорту.

Харківський міський голова Ігор Терехов вкотре пообіцяв назвати іменем загиблого Дані школу, у якій навчався хлопець.

На наступний день після засідання топонімічної комісії Харківської міськради, яка вирішила не надавати імена загиблих героїв будь-яким школам, письменник і музикант Сергій Жадан зателефонував Ігорю Терехову. Адже за місяць до засідання комісії, на сесії міськради, очільник міста наказав підготувати проєкт рішення про перейменування школи на честь Дані Дідіка.

«Щойно поговорили з Ігорем Тереховим. У Харкові буде школа імені Дані Дідіка», — повідомив Жадан у Фейсбуці.

Майже синхронно про це написав і міський голова Ігор Терехов, пообіцявши, що проєкт рішення винесуть на найближчу сесію міськради. 

«Як і обіцяв — школа імені Дані Дідика у Харкові буде. Прошу всіх депутаів міської ради підтримати це рішення на найближчій сесії», — написав міський голова.

Нагадаємо, 22 лютого на засіданні топонімічної комісії Харківської міської ради йшла мова про вшанування загиблих під час російської війни учнів та випускників шкіл. Зокрема, говорили про Даню Дідіка, який був смертельно поранений під час ходи у Харкові вісім років тому, 22 лютого 2015 року. Його іменем хотіли назвати школу №11, але за часів мерства Геннадія Кернеса цього зроблено не було. У січні 2023-го міський голова Ігор Терехов дав доручення секретарю міськради Олександру Новаку та голові департаменту освіти Ользі Деменко підготувати  проект рішення про перейменування харківської школи № 11 на честь Дані Дідіка. На комісії з’ясувалося, що є альтернативна пропозиція надати — присвоїти цій школі ім’я іншого випускника, який загинув під час широкомасштабної війни. Тому керівниця департаменту освіти запропонували взагалі не присвоювати імена школам, оскільки це ще й радянська традиція.

У 2018 році петиція про присвоєння школі імені Дані Дідіка набрала необхідні для розгляду 5000 голосів. Тоді ще міський голова Геннадій Кернес пообіцяв провести громадські слухання та ухвалити рішення в залежності від результатів, однак нічого зроблено не було.

Джерело